RETRO RÁNTOTT CSIRKE



Mostanában mindenhol RETRO dívik. Retro zene, Retro Rádió, Retro Jaens, Retro porcelán, Retro bútor, Retro szótár, Retro reklám, stb., mindenhol a retro a trendi. Csak a nyelvem ki ne törjön közben.

Én inkább nosztalgiának hívnám, hisz a fiatalságomat idézi a Cicavízió, a tűsarkú cipő, Kovács Kati, a csinos, nőies ruhák. Más kor volt, kétségtelen!
Ha színházi előadásra mentünk, szépen felöltöztünk, a férfiak is öltönyt viseltek – nem pedig olyan gatyát, aminek az ülepe a térdüket verdeste!
Mindenki tanult, vagy dolgozott, volt munka, volt tisztesség, és - nem voltak szinglik, bőrfejűek és hajléktalanok. Nem rohant úgy a világ, mint ma. Szóval inkább nosztalgiázom, és tetszik, hogy a régi értékek felelevenednek.

Változik minden, ez természetes. Anyunak az egér még a rágcsálót jelentette. Az orkán nem szélvihar volt, hanem viharkabát. A ballon is kabát volt, nem lufi. A fecske nem csak madarat jelentett, hanem fürdőnadrágot férfiaknak. (Stílusosan háromszög alakú nadrág, kék alapon, függőleges fehér csíkkal elől-hátul, oldalt 3-3 megkötővel, valami rémes merev vászonból, ami önálló életre kelt víz hatására.) Volt esti mese, hétfőn adásszünet, és bálok, és házi bulik… Jó, legyen retro, ha most ez az új szómegjelölés.

De! Amikor Nigella az egyik műsorában a rántott csirkét retro csirkének nevezte, az nálam kiverte a biztosítékot. Nem kell mindent retro-nak hívni, ha divatosak akarunk lenni!
A „retro” szónak van egyfajta pejoratív kicsengése is. Retro lenne ma minden étterem? A gyorséttermek is? Azok a mai kor vívmányai. Hiszen mindegyik kínál rántott húsfélét, valamilyen formában! KFC, McDonald’s, mint retro? Na, ne.

Valaki elmondhatná nekem, mitől „retro” egy rántott csirke?

Retro ide, vagy oda, a rántott hús igenis él és virul, és köszöni, jól van. Volt, és lesz.


Bakos Ferenc: Idegen szavak és kifejezések szótára:

Retro: (lat.) szóösszetételek előtagjaként a vele összetett fogalomnak ellentétes irányba, hátrafelé való mozgását jelöli.
Retrográd fejlődés: visszafejlődés, elsatnyulás, hanyatlás. Az előző állapot felé haladó. Retrográd lépés.
Retrospektív: A múlthoz forduló, a múltat tanulmányozó, visszafelé tekintő. (előadásmód). Egy-egy művész, vagy kor egész fejlődését bemutató, felölelő (kiállítás). Retrospektív kiállítás.
Retrodatál: a valóságosnál későbbről, vagy későbbre keltez.


A világ első, és egyetlen gyermekmonoszkópja.

2 megjegyzés:

Icuska írta...

Szerintem sincs retró rántott csirke,
Az mindíg újj,és mindíg finom...:)


A cicavízió az igen az retró,már csak az emlékeimben él...
Puszi

semilin írta...

Méghogy nekem kéne írni? Született tehetség vagy! A fecske leírásán pukkadoztam:))))
Amúgy 1000%-ig egyetértek!
Éljen a friss ropogós, belül mégis zaftos rántott csirke! Hűűű, de megennék most egy darabot!