MÁKOS LEPÉNY

A férjemnek mindig az volt a problémája a mákos sütikkel, hogy túl száraz a töltelék. Ezért én, ha máktölteléket használok, előbb kicsit előfőzöm. Ám ezzel az előfőzéssel érdemes résen lenni, nehogy egy nagyon híg tölteléket töltsek be, a tésztát nem szabad eláztatnia.
Íme, az újabb lepény, most már végigjátszottam ugyanazzal a tésztával 4 variációt, almásat, cseresznyéset, túrósat és most a mákosat. Nem tudok dönteni, mindegyik igen finom:)

MÁKOS LEPÉNY

Hozzávalók:
Tészta:
38 dkg liszt
1 csipet só
16 dkg Rama margarin
1 csomag sütőpor
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
Annyi tejföl, amennyit felvesz (2 evőkanálnyi).

Töltelék:
20 dkg darált mák
3 dl tej, 1 dl víz
1 csomag vaníliás cukor
3 – 4 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
Pár csepp rumaroma (vagy 1 evőkanál rum)
1 db citrom reszelt héja
2,5 db tojásfehérje
1 csipet só
4 evőkanál lekvár (fekete szeder)
5 dkg mazsola (vagy aszalt gyümölcs apróra vágva).

Továbbá:
Vaj, a tepsi (22x32 cm) kikenéséhez, 3 evőkanál zsemlemorzsa a szóráshoz, fél tojásfehérje a tészta lekenéséhez.

Elkészítés:
A mazsolát megtisztítjuk, megmossuk, kevés vízbe beáztatjuk 10 perce, majd lecsepegtetjük. A tepsit kivajazzuk.

A töltelékhez a tejet felforraljuk a vízzel, cukorral, vaníliás cukorral, hozzáadjuk a mákot és felfőzzük, kevergetjük. Pár perc után, a tűzről lehúzva belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát, egy citrom reszelt héját, pár csepp rumaromát, a lekvárt, majd félre tesszük hűlni.

Tészta: A liszthez adunk egy csipet sót, beletesszük a kockázott margarint, elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Kétfelé osztjuk, Folpackba csomagolva kicsit pihentetjük.

Míg pihen a tészta, a tojásfehérjéket egy csipet sóval felverjük kemény habbá, és óvatosan a máktöltelékhez keverjük.

2-2 Folpack fólia között kinyújtjuk a tésztákat tepsi méretűre. Az első tésztát a vajazott tepsibe fektetjük. Meghintjük 2 evőkanálnyi zsemlemorzsával, ráöntjük a tölteléket, elsimítjuk a tetejét. Megszórjuk 1 evőkanál zsemlemorzsával és befedjük a másik kinyújtott tésztalappal. Fél tojásfehérjével lekenjük a tetejét, húsvillával sűrűn megszurkáljuk, és előmelegített sütőben világosra sütjük (kb. 35 perc).

A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd felkockázzuk. Ebből a mennyiségből 24 kocka igen finom süteményt kapunk. Aki akarja, szórja meg porcukorral tálalás előtt.



2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta, a máktöltelékbe 1-2 evőkanál búzadarát szoktam tenni akkor nem híg a töltelék!

Böbsi írta...

Imádom! Ha mák, minden mennyiségben!