VENDÉGVÁRÓ SZELET

Az eredeti receptnél a krémben nem szerepel citrom, de nekem túl édes-vajas lett volna, ezért változtattam - érdemes volt, nagyon finom sütemény:)

Hozzávalók:
Barna lap:
30 dkg liszt
20 dkg cukor
8 dkg zsír, vagy 10 dkg vaj
1 evőkanál kakaó
1 db tojás
1 kávéskanál szalakáli
5 evőkanál tej.

Sárga lap:
4 db tojás
20 dkg cukor
10 evőkanál hideg víz
10 evőkanál liszt
1 kávéskanál szalakáli (lehet helyettesíteni sütőporral, vagy szódabikarbónával is, hogy feldobja a piskótát).

Krém:
4 dl tej
3 evőkanál liszt
1 csomag vaníliás cukor
30 dkg vaj
20 dkg cukor
1 db citrom reszelt héja
Fél citrom leve.

Továbbá:
Rum (nálam rumos meggylikőr).

Elkészítés:
Mindkét tésztát ugyanabban a tepsiben süssük meg. Az első tészta anyagait összegyúrjuk, és tepsi hátán két egyforma lapot sütünk.
A második tésztához: 4 tojás sárgáját habosra keverünk 20 dkg cukorral, 10 evőkanál vízzel, hozzáteszünk egy kevés szalakálit, 10 evőkanál lisztet, és a 4 tojás keményre vert habját. Előmelegített sütőben szép rózsaszínűre megsütjük.

A krémhez a 4 dl tejből, 3 evőkanál liszt, 1 csomag vaníliás cukorból pépet főzünk, állandó keverés mellett kihűtjük. A vajat a cukorral habosra keverjük, és apránként hozzádolgozzuk a vaníliás pépet, belekeverjük egy citrom reszelt héjját és ízesítjük fél citrom levével.

Az egyik barna lapot meglocsoljuk rummal, rákenjük a krém felét, ráigazítjuk a piskótalapot erre a többi krémet, befedjük az ugyancsak rummal meglocsolt barna lappal.

Az összealított tésztára ráteszünk egy súlyos deszkát, és kissé megnyomva összeigazítjuk a tésztát.

Elkészítjük a mázat:
3 kanál felforrósított tejhez hozzáteszünk 20 dkg porcukrot, 3 kanál olajat, vagy diónyi vajat, 2 evőkanál kakaót, és jól kikeverjük. Rákenjük a tésztára, szépen elsimítjuk. 1 - 2 napra hűvös helyre tesszük, és csak azután vágjuk fel.





Forrás: Lakoma

6 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Nagyon guszta lett és finom sütemény,gyönyörűek a többi süteményeid is:-)

Ildy írta...

Csudaszép!

Gyöngyi írta...

Köszönöm:)

egycsipet írta...

Nagyon jól néz ki - el is mentem Húsvétra. :O :D

Ottis írta...

Ünnepi sütemény, nagyon szép!

Gyöngyi írta...

Tényleg lehet ünnepi, hiszen sokáig eltartható, előre elkészíthető, és igen finom:)