SÓLET





Még annyira nincs tavasz, csak kezdődik talán, így még belefér egy igazi, melengető téli étel a menüsorba, a sólet.

Ahány ház, annyi szokás, nagyon sokféle képen készítik, de lényeges, hogy lassú tűzön készüljön az étel. Tipikusan zsidó étel, maga a szó francia eredetű, chaud lit, ami meleg ágyat jelent.
Vallási okokból (a szombati tűzgyújtási tilalom miatt) már pénteken kezdték el sütni, kemencében, így szombatra készült el. Amikor kivették a kemencéből, dunyhába tekerték a tálat, így tartották melegen. Eredetileg cserépedényben (római tálban) sütötték, lényeg, hogy az edény jól záródó legyen, hogy az ízek, aromák bent maradjanak. Bab, füstölt hús mindenképp kell bele, de hogy a bab milyen fajta, a hús liba, vagy marha, gerslivel, sárgarépával, vagy anélkül, már ízlés kérdése. Hasonlít a Cassoulet-hez, de arról majd máskor írok.

Az én változatom:

Hozzávalók:
1 kg száraz tarka bab
1 db füstölt csülök, vagy nyers füstölt comb
50 dkg marhaszegy
3-4 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
20 dkg gersli (árpagyöngy)
3 evőkanál libazsír
4-5 db tojás
1 evőkanál pirospaprika.

Elkészítés:
Pörkölt alapot készítek (a libazsíron megfonnyasztom a kockára vágott vöröshagymát, majd a préselt fokhagymát is hozzáadom, rászórom a pirospaprikát, felöntöm 1 pohár vízzel, és visszapirítom zsírjára.) Ezután teszem rá az egy éjszakára beáztatott babot, a gerslit, az előfőzött csülköt, vagy füstölt combot, és a marhahúst. Hozzáteszem az alaposan megmosott nyers tojásokat, enyhén sózom (a füstölt hús sós). Felöntöm a füstölt lével, hogy jól ellepje, majd sütőbe téve, lassú tűzön (3-4) óra alatt puhára főzöm. Sokat számít a bab kora, minél öregebb, annál több főzési idő kell, de 1,5-2 órát nyugodtan számolhatunk rá.
Ha tűzhelyen főzöm, többször meg kell kevergetni – ilyenkor a befejezés előtt 1-2 szál sárgarépát karikára vágva is szoktam adni hozzá.

Tálalásnál a tojásokat meghámozva cikkekre vágva teszem a sóletre. Gyerekkoromban nyers vöröshagymát is ettünk hozzá, tejfölt is kínálhatunk mellé, de friss, ropogós kenyeret mindenképp adjunk az asztalra.

Egy kis olvasni valót is hoztam: Békebeli sólet.

4 megjegyzés:

dédike írta...

Látom, az éjjel nem jól aludtál. Pihenni,muszáj, hogy tudd majd ápolni apukád.
Sok erőt,erős akarakot. apukádnak mielőbbi gyógyulást kívánok.

Gyöngyi írta...

Dédike, valóban nem sokat aludtam, amit igen, abba se volt köszönönet. Ha már legalább annyit lehetne biztosan tudni, hogy meggyógyul, akkor azt hiszem megnyugodna az egész család. Köszönöm az aggódásod!

Unknown írta...

Én nagyon remélem, hogy rendbe jön apukád. Nagyon szorítok Nektek.

Gyöngyi írta...

Köszönjük Nóri!