ÖNGYILKOS CSIRKÉK



Gondaanyu elindított bennem valamit, amire itt válaszolok:
Bizony, lehet, hogy jobb, ha nem tudom, milyen csirkéből készülnek az előre pácolt husik! De az, hogy magyar termék, magyar áru, bizalommal tölt el.

Nem olyan régen láttam egy amerikai dokumentum filmet (ott bizony sajtó szabadság van) be lehetett mutatni egy összeállítást. Remélem, hogy csak egy ellenreklám kampány volt - a KFC (egyébként az egyetlen gyorstértermi fogyasztásaim kedvence) "alapanyagai-ról" szólt.

Rémálom volt! Iszonyatosan szűk ketrecekben "nevelték" a csirkéket, hogy borzalmas. A csirkék szinte mozdulni se bírak. Egymást hátát tépték, éhségükben, idegességükben.. Csupa drótketrec, alul-felül-körben. Több tízezer csirke egyetlen levegőtlen bezárt térben. Ha behízták a ketrecet, lehetett vágni... Megmozdulni se bírtak. Kukoricát, füvet, magvakat, káposzta levelet stb. nem ismertek.. Csövön keresztül jött a tápanyag, valami felső csőrenszerből, aki kapta, marta.. és ki tudja mivel etették őket!... Alattuk egy hatalmas betonplatz, amit slaggal mostak.. Napfényt nem láttak - nem sorolom.. Katasztrófa volt csak látni is - igazi állatkínzás!!!!! Ezek az állatok stresszben éltek, ha tehették volna, egészen biztos, hogy öngyilkosok lettek volna!!
Ma már kimutatták, a stresszes állatok továbbadják a kínjaikat valamilyen formában....

Csak remélni tudom, hogy az itthoni csirke telepek nem így működnek, nem ilyen borzalmas körülmények között nevelik fel a csirkéket, tyúkokat..

Visszasírom azt az időt, amikor még Anyukám csirkéket nevelt. Minden év tavaszán, a piacon, a jól ismert gazdától vette a csibéket, és nevelte őket. 40-50 kiscsibét. Kukoricán, zöldségen - ami a kertben termett, és konyhai maradékon (a főtt krumpli héjját is ők kapták meg). Az otthoni tyúkból olyan levest főztem, hogy megszólalt! Ízeset, benne volt a napfény, az erő, valami csoda levesek, sültek, paprikások készültek belőlük..

A tojásokról egy külön ódát kéne írni! Nekem mindig is gyengém volt a tojás - is. Aki nem evett még igazi, friss házi tojást, nem tudja, miről maradt le, pótolja feltétlenül!
Nem csak frissnek kell lennie! Van egy különleges aromája, amit érezni kell. És bizony, egy lágy tojásnak íze kell, hogy legyen! A tojás sárgájának szép sötétsárgának kell lennie. De nem a festékektől! Amit ma, már nagyon félek, hogy valamiféle mesterséges színezéktől kapnak. Ezek a génkezelt cuccok megrémítenek! Lehet kapni kimondottan "exra sárga" tojásokat.. Ugyan már, ki mondja meg előre, melyik tyúk milyen tojást fog tojni???? Állítólag már színezik is őket.. és génkezelik.. Minden tyúk azonos színű tojást tojjon! Persze méretre is egyformáknak kell lenniük! Na ne már, hogy az egyik csak 6 mm-es a másik 7 mm-es legyen! Le kell szabályozni!

A házi tükörtojás, házi füstölt sonkán, ami tartalmaz egy szolid zsíros részt is... (hamm and eggs) - paprikával, tőről szedett szendvics paradicsommal, friss, ropogós kenyér serclivel, egy pohár tejjel maga a menyország:)
Amikor Anyum még nem nevelt csirkét - tyúkot - nem volt házi tojásunk, bizony ahányszor csak kirándulni mentünk, becsenegettem ismeretlen gazdákhoz, csendes kis utcákban, ahol láttam, hogy tyúk kapirgál..... nincs-e eladó tojás.. Szinte mindig sikerrel jártam, a gazdák kedvesen fogadtak, és én egy-egy tálca friss tojással térhettem haza:)

Most, utólag találtam meg ezt a filmet, mutatom, miről is írtam.... Naponta 1 tojás, avagy csirkenevelés ketrecekben..

4 megjegyzés:

dédike írta...

Nem tudom mi lesz velem, ha nem tudok csirkét tartani, mert nem eszem meg a bolti tojást. Mégnagyon más házét sem,.

gondaanyu írta...

Gyöngyi ! Az únió szabályoz sokmindent, de . DE.
A tojáson van jelölés. Kódszám. az első szám a tartást jelenti, a 0, 1, 2 szám a jó, a 3-as az ketreces tartást jelent, jelesül ül atyúk egy ketrecben , alul felül oldalt a testvérei, elől eszik, hátul tojik. Semmi mozgás, semmi nap, semmi zöld.
Aztán jön a jelölésben az ország jele, a HU az a magyar tojás.
0HU az biotojást jelent. 1HU és 2 Hu szabad tartást, különböző mértékű szabadsággAL.
A csirkék? Bizony azokat is tartják úgy, hogy mozdulni is alig bírnak. Meg csak gondold végig, 6 hét alatt a napos csibéből másfél kétkilós lesz. Ül és eszi a tápot. Nem is nagyon bír csak pár lépést menni, mert nem bírják az izületei. Szóval meg kell gondolni.

Gyöngyi írta...

Dédike, a szükség nagy úr... Remélem sokáig tudsz csirkét tartani - sok munka van vele, tudom, de megéri.. Az elkészítése is bonyolultabb, mint egy szupermarkett fagyasztójából csak kiszedni a pucolt, bontott csirkét - de szerintem bőségesen megéri a vesződséget!

Gondaanyu, de jó, hogy beírtál, figyelni fogjuk a jelelöléseket! Most, gyorsan meg is néztem a piaci tojásokat, 3HU van rajtuk:) a másik dobozban lévők nem bélyegzettek - azt tegnap kaptam, igazi háztájiak:))

semilin írta...

Elborzaszt ez a tartásmód! Édes Istenem... eddig erre nem is gondoltam! Figyelni fogok! Köszönöm!