LENCSEFŐZELÉK GAZDAGON

Hozzávalók:
Fél kg lencse
1,5 evőkanálnyi libazsír
15 dkg húsos füstölt szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd duci fokhagymagerezd
1 lapos evőkanálnyi őrölt pirospaprika
Kb. 30 dkg sertésdagadó (sertéslapocka)
15 dkg nyers füstölt comb
2-3 babérlevél
1 db kisebb paradicsom
1 db kisebb tv paprika
20 cm füstölt parasztkolbász
1 vastag szál sárgarépa
1 szál vékonyabb fehérrépa
1 evőkanál ecet
1 kávéskanál mustár
1 teáskanál cukor.


Elkészítés:
A lencsét átválogatjuk, megmossuk, hideg vízben beáztatjuk a füstölt combbal együtt egy éjszakára, de legalább pár órára.
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk, a libazsíron kiolvasztjuk. Rátesszük a kockázott vöröshagymát és megdinszteljük. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát is, kicsit pirítjuk, majd megszórjuk az őrölt pirospaprikával. Erre az alapra tesszük a lencsét az áztató vizével együtt, a füstölt combot, a sertésdagadót (sertéslapockát), a babérleveleket is hozzáadjuk. Felöntjük még annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje a hozzávalókat. A paradicsomot meghámozzuk, és a tv paprikával együtt kis kockákra vágva szintén a hozzáadjuk. Enyhén megsózzuk (vigyázat, a füstölt hozzávalók sósak!).
Félig lefedve, csendes lángon kb. 45 percig főzzük. Hozzáadjuk a kockázott sárga és fehérrépát, a karikákra vágott parasztkolbászt és pótoljuk az elpárolgott vizet, ha szükséges. Tovább főzzük, míg minden alapanyag megpuhul. Ha már puhák a húsok is, kiszedjük őket, felkockázzuk, és visszatesszük. Végül mustárral, ecettel, cukorral beállítjuk a végleges ízét az ételnek.

Tálaláskor friss kenyeret (esetleg tejfölt annak, aki szereti) kínálunk hozzá. Igen laktató és finom egytálétel.


Jó tudni:
Főzeléklencsét, vagy lencsét sok országban (pld. Anglia, India) megőrlik, és lisztet készítenek belőle, ételek alkotórészeként is felhasználják. Lepényszerű sült burgonya (chips) állagú állapota is ismert, ami az indiai éttermekben előétel. Ebből törve különböző édes mártásokból lehet mártogatni.
Magyarországon levesként, főzelékként, salátaként elkészítve fogyasztjuk.

Hiedelmek:
A lencse a termékenység és a pénz jelképe. Ha újév első napján lencsét eszünk, gazdagok lehetünk, de legalábbis a jólétünket biztosíthatjuk a babona szerint.



2 megjegyzés:

Váczi Laca írta...

A halálomon vagyok az éhségtől, Te meg ilyen ínycsiklandó kajákat csinálsz?!

Gyöngyi írta...

Laca nyisd az ablakod, küldök, nehogy éhenhalj nekem!