SÖRKIFLI

Hozzávalók:
Fél kg liszt
2,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
2 dl tej
1 dl olaj
1 púpozott teáskanál só
2 evőkanál tejföl
1 db tojássárgája
10 dkg trappista sajt (füstölt sajt is lehet, de olvastam már Mackó sajtos – sajtkrémes - variációt is.)
10 dkg vaj (Rama margarin)
1 db tojás
A szóráshoz: durva szemű só, egész köménymag.

Elkészítés:
A sajtot lereszeljük. Egy dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
Egy keverőtálba mérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, a reszelt sajt felét, az olajat, a tejfölt, egy tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejet. Alaposan összegyúrjuk, és a duplájára kelesztjük.. (Gyorsítható a folyamat: Mikrohullámú sütőben, 530Watton 1 percig melegítjük, a tál fedelével letakarjuk, majd a mikróban hagyjuk pihenni. Így kb. fél óra alatt megkel a tészta.)
Két tepsit a kivajazunk, a többi vajat mikrohullámú sütőben felolvasztjuk.
A tésztát kétfelé választjuk. Kör alakúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és megszórjuk reszelt sajttal. Cikkekre vágjuk (16 db-ra egy kört), és kívülről befelé haladva feltekerjük a körcikkeket. A kör közepén lévő csücsköt nyomjuk rá kicsit a kiflire, mert sütés közben hajlamos elválni. A másik tésztadarabbal is hasonlóan járunk el. A kivajazott tepsire tesszük a kifliket, tetejüket megkenjük az elhabart egész tojással (pici sót tegyünk a tojásba), majd megszórjuk vagy durva szemű sóval, vagy köménymaggal, de lehet mákkal is.
Előmelegített sütőben, 200 C fokon, alsó-felső állásnál kb. 30 perc alatt sülnek szép pirosra.

Finom sörkorcsolya, másnap is puha még a tésztája, joghurttal, krémsajttal akár reggeli is lehet belőle. (Már ha marad.)

Megjegyzés:
Régen libazsírral kenték le a tésztát, a liszthez is zsírt adtak, sajtot nem tettek bele. Ki lehet próbálni, és eldönteni, melyik variáció ízlik jobban! Az ízesítéssel lehet variálni - a kinyújtott kör alaú tésztát vajazás után megkenhetjük krémsajttal, vagy pizza krémmel, és úgy szórjuk rá a reszelt sajtot, majd tekerjük fel. Lehet sonkacsíkokkal is megbolondítani - itt már tényleg csak a fantáziánk szab határt!









1 megjegyzés:

Böbsi írta...

Boldog Új Évet!!