KÁVÉS MEGGYKOSÁR



Hozzávalók:
Kosarak:
45 dkg leveles tészta
1 db tojásfehérje
Krém:
6 lap színtelen zselatin
3 evőkanál őrölt kávé
1,2 dl forrásban lévő víz
5 dkg porcukor
4 dl hideg habtejszín
4 cl kávélikőr (Baileys krémlikőr)
Díszítés:
Rumos meggy (meggybefőtt), tejszínhab.

Elkészítés:
A leveles tésztát olvasszuk fel az utasítás szerint. Lisztezett munkalapon 2 lapot vágjunk ki derelyeszaggatóval 18x18 cm-es négyzetekre, majd vágjuk 4 négyzetre, így 8 négyzetet kapunk. Kenjük meg a széleket tojásfehérjével. Vágjunk a többi tésztalapból 32 db csíkot, és rakjuk a négyzetekre szegélynek. (Cifrázhatjuk is, úgy, hogy a csíkokat megtekerjük, de nincs sok értelme.) A kiálló részeket vágjuk le. Sütőpapírral bélelt tepsire téve süssük meg. Előmelegített sütő, 200 C fok, kb. 15 perc.
Rögtön sütés után nyomjuk be a sütemények tetejét egy evőkanál hátoldalával, hogy mélyedés keletkezzen, majd tegyük rácsra hűlni.
Krém: Áztassuk be a zselatint kevés vízben. Forrázzuk le az őrölt kávét, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük át. Nyomkodjuk ki a zselatint, oldjuk fel a forró kávéban. Keverjük hozzá a porcukrot, és hűtsük le.
A tejszínt verjük fel kemény habbá, közben adagoljuk hozzá a kávét és a kávélikőrt.
A tésztakosarakba osszuk el a kávés tejszínhabot, díszítsük meggyszemekkel, tejszínhabbal.

Tálalásig tegyük hidegre.

Látványos, könnyű sütemény kávé, tea mellé.

Az eredeti receptet a Sabrina receptek c. újságban olvastam.




Nincsenek megjegyzések: