BURGONYAGOMBÓCLEVES



Néha bajban vagyok, mit, hogyan kell helyesen írni. Itt ez a leves is, lehet, hogy kötőjellel kellene? Burgonyagombóc-leves? A helyesírási szótáramban hiába kerestem. De ha a "burgonyabeszolgáltatást" egybe kell írni, 8 magánhangzóval, akkor szerintem itt is elmegy a 7 magánhangzó:) A burgonyagombóc nem lehet jelző.. milyen leves? bugonyagombócos esetleg, vagy zöldségleves burgonyagombóccal.. No mindegy, már döntöttem, marad egyben!
Egyébként igazi téli leves, melegengető, laktató:)

Hozzávalók:
60 dkg burgonya
10 dkg füstölt szalonna
1 közepes fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kávéskanál Piros Arany paprikakrém (aki szereti, csípőset használjon)
Húslé, vagy 1 db marhahúsleves kocka
10 dkg parasztkolbász (füstölt kolbász)
Kb. 18 dkg liszt
1 evőkanál zsír
1 db tojás

Tejföl a tálaláshoz.

Elkészítés:
A burgonyát sós vízben puhára főzzük. Míg fő, addig a szalonnát kockára vágjuk, zsírjára pirítjuk. A pörcöt kiszedjük, félre tesszük. A visszamaradt zsírban megfonnyasszuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Rátesszük a karikára vágott sárga-és fehér répát, a Piros Arany paprika krémet, néhány percig pároljuk, majd meghintjük 1 evőkanál (2 dkg) liszttel. Pirítjuk, kevergetjük, hogy a liszt elveszítse nyers ízét. Felöntjük 1,2 l húslével, vagy forró vízzel, és beleteszünk egy húsleveskockát. A kolbász bőrét lehúzzuk (ha megmossuk, és szárazra töröljük, könnyen sikerül), majd karikákra vágjuk, és a leveshez adjuk. 10 percig főzzük.
Közben a burgonyát meghámozzuk, áttörjük, sózzuk, és hozzáadjuk a maradék lisztet, a zsírt és a tojást. Összegyúrjuk, ha nagyon lágy lenne, adjunk hozzá még lisztet. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk, és a csendesen forrdogáló levesben kifőzzük őket. Akkor jó, ha minden gombóc feljött a leves tetejére. Pihentessük 10 percet, csak utána tálaljuk.

Tálalásnál tejföllel locsoljuk meg.

Tipp: Ebből a gombócmennyiségből az egyharmadát még kifőzés előtt tálcára tettem, majd a fagyasztóba. Ha megfagyott, nylon zacskóba téve jó szolgálatot fog tenni legközelebb, ha burgonyagombóc levesbetétet akarok főzni valamibe.




5 megjegyzés:

dédike írta...

Az én gombóc levesem sovány, vagy "szegényes"?
A hagymát, sokat oliván dinsztelem, hozzá adok paradicsomot, zöld paprikát, időszaktól függően, krém változatokat, meg pirospaprikát és sok zellerzöldet.
Jól elfőzöm, és ebbe jönnek a gombóckák.
A tésztából pacsnit is sűtök, kűlönféle házi lekvárokkal finom.
A tiéd nekem telített, nehéz.

Gyöngyi írta...

Dédike, bizony, ez egy pasisabb recept:)

szepyke írta...

Hu, de jó kis kaja ez!:)

Icuska írta...

Nagyon éhes lettem...:)

Névtelen írta...

Mindegy, hogy írod.. a lényeg, hogy finom legyen!