GOMBÁS FASIRTROLÁD

A családban többen imádják a fasirtot. "Reggel", délben, este:) Nekem nem ez a kedvenc ételem, de megeszem. Ám hogy mindig ugyanolyan legyen, az számomra túl monoton, így állandóan variálok. Hol ezt teszem bele, hol azt, még a külsejét is változtatom, hol kis gombóc, hol pogácsa, hol rakottasan, vagy épp rolád formára sütöm. A fűszerezéssel is sokat lehet rajta változtatni, azt hiszem, ez az az alapétel, amit a végtelenségig lehet variálni.  A sok küzül íme az egyik:

Hozzávalók:
60 kg darált sertéslapocka
25 dkg friss gomba (vagy 20 dkg üveges szeletelt gomba)
2 db szikkadt zsemle
1 db nagyobb tojás
1 fej vöröshagyma
2 gerezd duci fokhagyma
4 evőkanál olaj
Só, frissen őrölt bors, őrölt pirospaprika, majoranna, kakukkfű, oregano, rozmaring, petrezselyemzöld.

Elkészítés:
Ha friss a gomba, megmossuk, a szárvégeket levágjuk, felszeleteljük, egy evőkanál olajon elkezdjük párolni. Sózzuk, ízlés szerint fűszerezzük (őrölt bors, oregano, petrezselyemzöld aprítva). Addig pároljuk, míg a levét el nem fövi.
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, egy evőkanál olajon megdinszteljük, hagyjuk kihűlni.
A szikkadt zsemléket kockákra vágva annyi vízben, amennyi ellepi, beáztatjuk, majd kicsavarjuk.
A darált húst keverő tálba tesszük, hozzáadjuk a párolt gombát, a megdinsztelt vöröshagymát, a kinyomkodott zsemlét, a reszelt fokhagymát, a tojást és fűszerezzük.
Egy jénai tálat kiolajozunk, és roládot formázunk a gombás húsmasszából. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük (60 perc 200 C fokon, alsó felső sütés, plusz 5 perc grillezés). Szeletelés előtt 10 percig pihentetjük.

Köretként valamilyen burgonyát, és salátát, vagy savanyúságot kínáljunk mellé.
Hidegen is finom, például almás francia salátával, kenyérrel.

Készíthetjük úgy is, hogy a gombát kis kockákra vágjuk, a párolás közben meghintjük egy evőkanál liszttel, így egy sűrűbb masszát kapunk. A fasirt hús kétharmadából csónakot formázunk, ennek a közepébe töltjük a gombás tölteléket, majd a maradék húsmasszával befedjük, így sütjük készre. Itt figyelni kell, ha nem elég masszív a gombatöltelék, hajlamos lehet a sütés közben a rolád teteje behorpadni, tehát a gombás tölteléknek ugyanolyan állagúnak kell lennie, mint a nyers fasirthúsnak.

5 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon jó ötlet, guszta!Legközelebb kifogom próbálni biztos nagyon finom.

gondaanyu írta...

A szülinapra sütötted ?

Gyöngyi írta...

Éva, ha szereted a fasirtot, akkor finom:)
Gondaanyu, nem, a szülinapra sós és édes sütiket sütöttem, egyébként étterembe volt a főétkezés, nem nekünk kellett mosogatni:) csak fizetni..

Névtelen írta...

kedves Gyöngyi!
nagyon tetszik a recept, hétvégén ki is próbálom :)
viszont még kezdő háziasszony vagyok, két kérdésem lenne:
kb. mennyi kell egyes fűszerekből, illetve mennyi zsemlemorzsával helyettesíthetem a zsemlét (ha helyettesíthetem)?
előre is köszönöm!

Gyöngyi írta...

Kedves Névtelen!
A fűszerezés Rajtad múlik! Először mindenből kevesen tegyél - lapos kávéskanálnyit - és kóstold meg! A gomba tölteléknél a kóstolás nem gond, a húsmasszátnál én úgy szoktam, hogy csak megnyalom, ízlelgetem, és kiköpöm, bocsi, másképp nem tudom írni. Nyers sertéshúst nem szabad enni!
Szóval kóstolj!
A zsemléket ne morzsával helyettesíds, hanem kenyérrel! Akár barna kenyér is lehet, csak ne legyen friss, inkább másnapos.
Remélem sikerül, és írj majd! Üdv: Gyöngyi