KEMÉNY TOJÁS, TÜKÖR TOJÁS, LÁGY TOJÁS



Húsvét lévén, aktuális a tojásfőzés kérdésköre! Melyiket meddig, hogyan? A hímestojást, festett tojásokat főtt illetve kifújt tojásokból készítik, ebbe most nem bonyolódok bele.

Talán a legegyszerűbb módszer tojásfőzéshez az elektromos tojásfőző. De ehhez nagy család kell, nálunk én vagyok egyedül tojás-rajongó - és egyszerre 7 db lágy tojás sok lenne..



A kemény tojás főzése nem gond, hűtőből tojás ki, hidegvízbe be, forrástól számítva, (csendes forralással) 10 perc. Utána hidegvízbe tenni, így könnyen tisztítható. Ha a már forrásban lévő vízbe teszek valami ízesítőt (sót, vagy egy füstöltlé kockát, akkor a tojás átveszi kissé ezt az ízt!
A tükörtojás se gond, csak óvatosan kell felütni, hogy a sárgája egybe maradjon. Az én tippem, hogy amikor már majdnem kemény a fehérje része, ám a tetején még kocsonyás, egy fedőt teszek rá. De csak rövid időre! Inkább emelgetem a fedőt, nehogy a sárgája is megsüljön! (A sárgája tetején is van egy vékony fehérje réteg, ami összetartja, ha túl sokáig tartanám rajta a fedőt, az is megsülne, és egy vékony fehér réteg lenne raja, ami ugye nem túl impozáns!) A sütés közben keletkező gőzt visszafordítom ezzel a módszerrel, és felülről is rásegítek a sülésre. Így az alja nem sem sül meg túlságosan, mégis egységesen kemény lesz a fehérje rész. A sárgája itt is lágy marad! Tálalás előtt lehet formázni a fehérje részt - pld. egy pogácsaszaggatóval csinos kör alakot készíthetünk.



A lágy tojás, az már nehezebb dió. Az én módszerem: tojás hűtőből ki, hideg vízbe be, forrástól számítva (csendesen zubogjon a víz) 3 perc. Így a sárgája lágy marad, a fehérjéje pedig kemény. Van, amikor kicsit keményebb lesz a sárgájának a külső burka - nem tudom, miért. De azért ez a módszer nálam beválik, 95%-ban. Ám a hátulütője: vagy órát állítani, vagy mellette állok, mást nem lehet közben csinálni, mert akkor nem sikerül.. Itt a másodpercek is fontosak!

Mutatok egy teljesen fölösleges kacatot, a tojásfőzéshez... itt NEM az órát kell nézni, hanem ezen a kütyün a ROVÁTKÁKAT, amit a vízbe kell tenni a tojások mellé...
A kütyü - hőtől, időtől függően elkezd sötétedni - nekünk csak a csíkokat kell árgus szemekkel figyelni...
további részletek..





Ennél sokkal ügyesebb szerkentyű a BeepEgg! Nem is tudom, hogyan tudok élni nélküle! Ez egy ZENÉLŐ tojás-állapotjelző:)) Ha eddig gond volt, mikor lesznek tökéletes a tojásaid, a gond megoldódik! Ez a BeepEgg emlékeztetni fog, még akkor is, ha még nem ébredtél fel, ha reggeli készítés közben megzavarnának, vagy, mert csak hétfő van.
A BeepEgg különböző dallamokkal jelzi, hogy a tojásaid állaga épp milyen belül! Ha azt szeretnéd, hogy a tojás sárgája folyós legyen, a fehérje kemény, akkor hallgasd a ‘Killing Me Softly’-t. Ha jobban szeretsz egy közepesem megfőtt tojást, ezt ‘I Wish I was a Hen’ nóta jelzi. Ha kemény tojásra vágysz, akkor a vészjósló Carmina Buranát hallgasd meg!



A műanyag BeepEgg-ben egy hőmérsékletérzékelő számítja ki a tökéletes tojások pontos főzési időszükségességét. Használata egyszerű, a BeepEgget a tojásokkal együtt kell a vízbe tenni. Amikor készen vannak a tojásaid (remélhetőleg nem épp a zuhany alatt állsz), és meghallottad a megfelelő zenét, akkor a tojást is, és a BeepEgget is tedd hidegvízbe. A tojás állaga tökéletes lesz, a BeepEgg pedig elhallgat:)
Ez egy szórakoztató kezdés lehet reggel, a BeepEgg vigyáz a tojásaidra, nem neked kell a fazék mellett ácsingózni, és órát figyelni! Elemmel működik, ára: £14.95
forrás

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megjegyzem, a dió nem nehéz, hanem kemény. Talán a dinnye.

Gyöngyi írta...

Ha akarod, legyen kemény:)