GYÜMÖLCSKENYÉR ASZALT GYÜMÖLCSÖKKEL

Hozzávalók:
25 dkg liszt
5 dkg darált dió
1 csipet só
1 kávéskanál sütőpor
1 db citrom reszelt héja
25 dkg margarin
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db egész tojás
4 db tojássárgája
Fél citrom leve
20 dkg aszalt gyümölcs vegyesen (aszalt szilva, aszalt sárgabarack, aszalt meggy)
2 evőkanál mazsola
3 evőkanálnyi rumos cseresznye (vagy rumos meggybefőtt is jó)

Áztatáshoz: Kb. 1,5 dl befőttlé (a rumos cseresznyebefőtt leve), vagy rum.

Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket apróbb darabokra vágjuk, majd a mazsolával együtt pár órára (vagy előző éjszaka) beáztatjuk a cseresznyebefőtt levében.
A diót ledaráljuk, hozzákeverjük a lisztet, egy csipet sót, a sütőport és az alaposan megmosott citrom reszelt héját.
A margarint a porcukorral, vaníliás cukorral habosra kikeverjük, majd egyesével hozzákeverjük először a két egész tojást, majd a tojássárgájákat szintén egyesével. Belekeverjük fél citrom átszűrt levét is. A vajas masszához öntjük a lisztes keveréket, elkeverjük, végül a lecsepegtetett gyümölcsöket is a tésztához adjuk.
Sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába öntjük a masszát, a tetejét elsimítjuk. Előmelegített sütőben, 200 C fokon, alsó felső állásnál 30 percig sütjük. Ekkor alufóliával letakarjuk a tetejét, és kb. további 30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba.) Még melegen borítsuk ki, konyharuhába csomagolva hagyjuk teljesen kihűlni sütőrácson.

Kávé, tea mellé kiváló sütemény. Tálalásnál porcukorral meghintve, tejszínhabbal kínáljuk. Fóliába csomagolva sokáig elálló finom sütemény, kiválóan fagyasztható is.

Megjegyzés:
Ha nincs eltéve rumos cseresznyénk, elhagyható, az áztatáshoz pedig használhatunk rumot, vagy rumaromával ízesített vizet is. Az aszalt gyümölcsök, és mazsola helyettesíthető 35 dkg érett magozott meggyel is, azzal is nagyon finom!




Nincsenek megjegyzések: