EPRES TÚRÓTORTA



Hozzávalók:
Tészta:

15 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
2 kávéskanál sütőpor
15 dkg liszt
2 evőkanál tej.

Túrótöltelék:
50 dkg tehéntúró
10 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
Kb. 20 dkg eper (lehetőleg kemény és édes)
2,5 dkg zselatin
2,5 dl tejszín (Hulala)

Tetejére:
Kb. 15 dkg eper (lehetőleg kemény és édes)
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál víz
2,5 dl tejszín (Hulala)
1 evőkanál porcukor.


Elkészítés:
Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal, liszttel meghintjük. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojássárgáját, a sütőport, a lisztet és a tejet. A masszát a kikent tortaformába simítjuk, 15 perce hűtőbe tesszük, majd előmelegített sütőben 180 C fokon kb. 25 perc alatt megsütjük. Ha kész, a formában hagyjuk kihűlni.
Az epret megmossuk, kicsumázzuk, 15 db szép szemet félre teszünk a díszítéshez. A többit mérettől függően kisebb darabokra vágjuk.
A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, és simára keverjük. Beleforgatjuk a darabolt epret is.
A zselatint pár kanál vízben feloldjuk, majd forrásig melegítjük, és a túróba forgatjuk. A tejszínt kemény habbá verjük és ezt is lazán a túrókrémbe keverjük.
A kihűlt tortalapra rákenjük az epres-habos túrókrémet és kb. 4 órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
Mikor kellően megdermedt a túrós krém, felverjük a 2,5 dl tejszínt a porcukorral, a felét a torta tetejére kenjük egy cikk-cakkos lapátka segítségével (vagy villával) formázzuk. A félre tett eperszemeket félbe vágjuk, ezekkel díszítjük a torta tetejét.
2 evőkanál cukrot 2 evőkanál vízzel felmelegítünk, kissé beforraljuk. Ezzel a mázzal, egy kis ecset segítségével kenjük be az eperszemeket. (Szép fényesek lesznek, ha nem elég édes az eper, azon is segít, és sokáig szép marad.)
Végül a tortát óvatosan körbevágjuk, eltávolítjuk a kapcsos tortaforma oldalát, és egy tálra csúsztatjuk a torát. A torta oldalát a maradék tejszínhabbal díszítjük.

Nagyon finom, nem túl édes nyári csemege.



3 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Sörre torta ????

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki.

Gyöngyi írta...

Gondaanyu! :)))))))) Nem egyszerre kapta:))