SAJTOS RÚD - ANYUMTÓL



Többféle - számszerint 3 - sajtos rudat, rudacskát szoktam sütni, az első számú mégis ez (a hozzávalók mindig vannak itthon:). A másik kedvenc, amiben tehéntúró is van.

SAJTOS RÚD Anyutól

Hozzávalók:
60 dkg liszt
1 csomag. Rama margarin
2 db tojás
1 csomag Instant élesztőpor
30 dkg reszelt sajt (20 dkg trappista, 10 dkg füstölt sajt)
2 dkg só (1 evőkanálnyi, ill. ízlés szerint)
1,5 pohár tejföl (3 dl).

A liszthez adom az élesztőport, sót, a margarint, és elmorzsolom. Hozzákeverem a reszelt sajt 2/3-át. A tejfölt elkeverem 1 egész tojással, és 1 tojássárgájával, majd a lisztes keverékhez adom, és jól összegyúrom.
Egy éjszakát hűvös helyen pihentetem.

Másnapra a majdnem a duplájára fog kelni. Nem túl vékonyra kb. fél cm) vastagra kinyújtom, a maradék tojásfehérjével megkenem, rászórom a maradék reszelt sajtot. Derelyevágóval felszeletelem, sütőpapírral bélelt tepsire rakom, nem túl szorosan (még dagadni fog). 2,5-3 tepsi lesz belőle.
Előmelegített sütőben, alsó-felsőálláson, 200C fokon kb. 30 perc alatt szép aranysárgára sütöm. Inkább világosabb legyen, nem szabad kiszárítani!
Zárható dobozban napokig puha marad.

Nálunk az egyik kedvenc, remek vendégváró!

Megjegyzés:
Aki nem szereti a porélesztő használatát, készítse élesztőből. Ekkor 2 dkg élesztőt feloldunk 1 dl langyos tejben, 1 kiskanál cukorral. A tejföl mennyiségét csökkenteni kell ebben az esetben, 1 dl-rel.
Tipp:
A kör négyszögesítése: A kerek tészta tetejét nyújtófával kereszt alakban kissé benyomjuk, és az így kialakult 4 fül felet kifelé nyújtjuk. Így nagyjából négyzet illetve téglalapformát kapunk. A felső két képen látható.



8 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki.

Névtelen írta...

Ez nagyon guszta.
Egyszer ezt is ki kell próbálni,Én nagyon szeretem,de a család többi tagja nem rajong érte:(
Puszi:)

semilin írta...

Na ezt tutira megsütöm!
Márcsak a négyszögesítés kipróbálása miatt is;)))
Még soha sehol nem láttam ezt a tippet! Köszönöm!

Gyöngyi írta...

Biztos recept, több százszor megsütöttem már... Remélem ízlenei fog, és sikered lesz vele!

Névtelen írta...

Szia! Nagyon szeretem,egy nagy tepsivel kérek, hozzá a sört hozom. Üdv és szép vasárnapot: Der Alte.

Névtelen írta...

Másnap nem kell keleszteni vagy pihentetni szobahőmérsékleten, sütés előtt?

Névtelen írta...

Másnap nem kell keleszteni vagy pihentetni sütés előtt szobahőmérsékleten? Üdv. Éva

Gyöngyi írta...

Kedves Névtelen! A "hűvös hely" nem hűtőt jelent, nálam a lépcsőházat jelenti. Idézem magam:
"Egy éjszakát hűvös helyen pihentetem.

Másnapra a majdnem a duplájára fog kelni."

Így nem kell újrakeleszteni, hiszen már megdagadt, lehet nyújtani, szaggatni, sütni!