FEKETE CSERESZNYE

A férjem egyik kollegájának a jóvoltából csodás fekete csersznyéhez jutottunk váratlanul. Mint kiderült, a tegnapelőtti nagy viharban letört az egyik cseresznyefájuk ága, így kényszerszedést alkalmaztak, és így juttottak a kollegák, az én férjem is ehhez a csodás finomsághoz. Édes mint a méz, roppanós ahogy illik:)
Amit nem ettünk meg tegnap este, mert már pukkadásig jól laktunk - abból ma egy sütit készítettem.
Semmilyen gyümölcsben nem szeretem a húst, így a tisztítást mindig nagyon körültekintően végzem, szemüvegben, erős fénynél, biztos ami biztos alapon. Ám ebben a csersznyében még nagyítóval sem leltem semmilyen állatra, hál Istennek:)

CSERESZNYÉS PITE

Hozzávalók:(3,5 dl-es pohárral mérünk, 3 dl a tiszta mennyiség)
1,5 pohár liszt (BL 80-as)
1 pohár kristálycukor (lehet kevesebb is, ízlés kérdése)
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 csipet só
2 pohár (2x125gramm)meggyes joghurt
1 db nagyobb tojás
2 evőkanál étolaj, vagy olvasztott vaj
Fél pohár tej
Kb. fél kg magozott cseresznye.

Elkészítés:A cseresznyét bő vízben megmossuk, leszárazzuk, majd tiszta vízbe tesszük, amennyi ellepi. 5 percig állni hagyjuk (ha kukac van benne, ilyenkor kimászik..)Kimagozzuk. Ha olyan édes mint amivel most dolgoztam, nem csinálunk semmit, ha kevésbé édes, trükközhetünk: megforgatjuk 1-2 evőkanál kristálycukorban, félretesszük.
A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban. A tojást villával elhabarjuk, hozzáöntjük az olajat, majd a lisztes keverékhez adjuk. A tálba tesszük a joghurtot, a tejet is beleöntjük és gyorsan elkeverjük. (fontos, nem kell agyonkevergetni, csak annyira, hogy ne maradjanak lisztszigetek).
Végül a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, rátesszük a cseresznyét, és előmelegített sütőben, alsó-felső állásnál, 200 C fokon kb. 35 perc alatt világos pirosra sütjük. A sütőt elzárjuk, nyitott sütőajtónál bent hagyjuk még a tésztát 5 percig pihenni. Ezután kivesszük, a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd szépen szeletelhetjük. Ha akarjuk, porcukorral is meghinthetjük a tetejét.

Egyszerű, gyorsan elkészíthető finom sütemény.



3 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta! Miért nincs nekem ilyen ismerősöm aki hozna ilyen szép gyümölcsöt ?

babette írta...

Gyöngyi! Igazi finomság!Én és a pite remek páros:)

Gyöngyi írta...

Évike, elég, ha a férjednek van ilyen ismerőse:)
Babett:)