JÓKAI BABLEVES



Életem első levese Jókai bableves volt, kb. 35 éve.. Remekül sikerült:) Legényfogólevesnek kellett volna elnevezni:) A pasikat nem lehet levenni a lábukról holmi salátával, könnyű habos-bababos süticsodákkal, az igazi férfinak igazi étel dukál! Ráadásul, én is nagyon szeretem..

Hozzávalók:
20 dkg szárazbab (friss bab esetén 30 dkg)
1 db füstölt csülök (40 dkg)
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg zeller
4 dkg zsír, vagy olaj
2 evőkanál liszt
1 babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
2 pár Debreceni kolbász (parasztkolbász)
1,5 dl tejföl
Csipetke.

Elkészítés:
A babot átválogatjuk, megmossuk, és beáztatjuk egy éjszakára. (Friss bab esetén nem kell áztatni.) A csülköt másfél liter vízben puhára főzzük, majd lehűtjük, hűtőbe tesszük.
Másnap a csülök tetején képződött zsírt lekanalazzuk, és egy fazékba tesszük. Adunk még hozzá 1 evőkanál zsírt, ezen pirítjuk meg a kockákra vágott zöldségeket (fehérrépa, sárgarépa, zeller). Hozzáöntjük a babot az áztató lével együtt és a csülök főzőlevét is. Babérlevelet teszünk bele, és attól függően, milyen sós a főzőlé, sózzuk, és lassan puhára főzzük. Ha már majdnem puha a bab, a csülköt kicsontozzuk, kockára vágva a leveshez adjuk.
Közben a kolbászt, karikára vágjuk, és egy serpenyőben megpirítjuk, félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben zsírral, finomra vágott vöröshagymával, reszelt fokhagymával és a pirospaprikával zsemleszínű rántást készítünk. Kevés levessel hőkiegyenlítést végzünk, majd berántjuk a levest és lassan készre forraljuk. Kevés ecettel ízesítjük. Végül csipetkét is főzhetünk bele.

A forró levest levesestálba merjük, belerakjuk a debreceni karikákat, a tetejére tejfölt locsolunk. Friss kenyeret is tálaljunk mellé. Nagyon kiadós, finom, laktató leves!

Ha kuktában főzzük, a főzési idő lényegesen lerövidül. Azért praktikus külön-külön főzni a babot és a csülköt, mert elég sanszos, hogy nem egyszerre puhulnak meg, így ezt a problémát elkerülhetjük.



3 megjegyzés:

egycsipet írta...

Hahh, de jól néz ki, mindjárt éhen halok! :)

Gyöngyi írta...

Egycsipet, ne tedd, inkább küldök!

Hajnal írta...

És milyen igazad van :D
Párom imádja,és szerintem nincs olyan férfi aki nem :D