MÁKOS NUDLI, PRÉZLIS NUDLI



Hozzávalók:
(4 személyre)
Fél kg krumpli
15 dkg rétesliszt
1 db tojás
Sima liszt a formázáshoz

2 evőkanál olaj
10 dkg darált mák
Porcukor a szóráshoz.

Elkészítés:
A jól megmosott krumplit – (szétfövőt) sós vízben puhára főzünk, meghámozzuk, és azonnal áttörjük. Ha langyosra hűlt, összegyúrjuk a liszttel, a tojással, csipetnyi sóval. Lisztezett deszkán egy centi vastagságúra nyújtjuk, és lisztbe mártott késsel kb. 1 x 4 cm-es csíkokra vágjuk. Lisztezett tenyerünk között nudlikat sodrunk a csíkokból.
Közben vizet forralunk, enyhén sózzuk, és 2 evőkanál olajat teszünk bele. Ebbe a forrásban lévő vízbe tesszük a nudlikat (3 adagban), és addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. A megfőtt nudlikat szűrőkanállal kiszedjük, és lazán megforgatjuk a mákban úgy, hogy mindenütt jó mákos legyen. Porcukorral megszórva tálaljuk. Van, aki mézzel is meglocsolja.

Prézlis nudli:
Ugyanúgy készül, mint a mákos nudli, csak a nudlikat nem mákba, hanem pirított prézlibe forgatjuk.
15 dkg zsemlemorzsát 2-3 evőkanál zsíron szép pirosas-barnára pirítunk, és kevés vajat adunk hozzá. A megfőtt nudlikat ebben a morzsában forgatjuk meg. Van, aki jól lepirítva szereti. Porcukorral, vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Egyszerű, finom tészta, előtte tartalmas levest kínáljunk. (pld. Jókai bableves).




3 megjegyzés:

Liza írta...

Nagyon jó, én is így csinálom. Mennyivel finomabb a saját készítésű nudli, mint az üzletben kapható fagyasztott!

Hajnal írta...

Ismét köszi az ötletet,hozzád mindig érdemes betérni :D
Azt hiszem a jövő héten nálunk is készül majd a nudli :D

Gyöngyi írta...

Liza, én még nem ettem fagyasztottat, de nem is akarok:) Olyan gyorsan kész van a házi is, akkor minek vegyük készet, gondolom jó drágán..

Hajni, köszi:) Jó étvágyat hozzá a jövőhéten! Nálunk egy darabig nem lesz mákos, mostanában annyi mákosat sütöttem, hogy telítődtem vele egy időre.