POZSONYI KIFLI



Hozzávalók:
(25 db-hoz)
Tészta:
25 dkg liszt
1 tasak instant élesztőpor
1 csipet só
2,5 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 db tojássárgája
7 evőkanál tej.

Máktöltelék:
25 dkg darált mák
1 evőkanál zsemlemorzsa
15 dkg cukor
2 púpozott evőkanál mazsola
5 evőkanál meggylikőr
3 szegfűszeg
1 kávéskanál fahéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 evőkanál reszelt citromhéj
7 evőkanál víz
1 dl tej.
A kenéshez: 1 db tojás.

Elkészítés:
A lisztet, élesztőport, sót, porcukrot átszitáljuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a kockára vágott hideg vajat, és elmorzsoljuk. Beletesszük a tojássárgáját, a tejet, és összegyúrjuk. Ha összeállt, 30 cm hosszú hengert formázunk, Folpackba tekerjük, és a hűtőben pihentetjük 2 órát.

A máktöltelékhez a mazsolát szűrőkanálban megmossuk, lecsepegtetjük, és a meggylikőrbe beáztatjuk. (ha nincs, akkor vízben).
Egy lábosba mérünk 7 evőkanál vizet, hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, a reszelt gyümölcshéjat. Felforraljuk, kivesszük a szegfűszeget, és ráöntjük a mákra, amihez a zsemlemorzsát is hozzákevertük. A tejet is felforraljuk, ezt is a mákhoz öntjük, végül belekeverjük a mazsolát. Lehűtjük, és 25 egyforma rudat készítünk belőle.

A tésztarúdból 25 db korongot vágunk, kinyújtjuk, megtöltjük a máktöltelékkel, kifli alakúra formázzuk. (Érdemes két részletben nyújtani, mert szobahőmérsékleten gyorsan kienged a tészta, és ragadna.) Tepsire téve tojássárgájával megkenjük. Hűvös helyen (nem hűtőben) hagyjuk megszáradni. Végül megkenjük tojásfehérjével, és pihentetjük egy éjszakán át hűvös helyen.

Reggel mindegyik kiflit fogvájóval középen átszúrjuk az aljáig, hogy a gőz sütéskor távozhasson. 180 C fokon légkeveréssel 10 percig sütjük, majd alsó-felső sütéssel további kb. 10 percig, míg szép színt kapnak a kiflik.

Készíthető dió töltelékkel, a mennyiségek ugyanazok, csak mák helyett darált dió kell. Jól záródó fémdobozban sokáig elálló finom sütemény.




1 megjegyzés:

egycsipet írta...

Ahh, de gyönyörűségesek! :O :)))