ULLA POMPÁS KEKSZE

Hozzávalók:

• 30 dkg liszt
• 5 dkg dió
• 1 csipet só
• 20 dkg vaj
• 10 dkg porcukor
• 1 db tojás
• 1 citrom reszelt héja
• 1 db tojássárgája
• 1-2 evőkanál tej.


Elkészítés:

A lisztet, a darált diót egy csipetnyi sóval keverőtálba szórjuk, hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és elmorzsoljuk. (Robotgép késes karjával is készíthetjük.) Hozzáadjuk a cukrot, a tojást, és egy alaposan megmosott citrom reszelt héját is beledolgozzuk. Folpackba csomagolva 45 percig hűvös helyen pihentetjük. Igyekezzünk a tészta összeállításával, épp csak álljon össze, nem szabad órákig gyurmázni.
A tésztát pihentetés után egy enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk, és kiszúró formákkal kekszeket szaggatunk, majd ezeket tepsikre helyezzük.
Tetejüket megkenjük egy tojássárgája és kevés tej keverékével. (El is hagyható.)
Előmelegített sütőben, 200 C fokon, alsó-felső állásnál, kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. A sütőfolyamatot ellenőrizzük, minden sütő másképpen süt, figyeljük a barnulási fokot!

A kész kekszeket színes cukormázzal díszíthetjük. Jól záródó fémdobozban, sütőpapírokkal elválasztva tároljuk.

A képen néhány kekszet csoki krémmel ragasztottam össze.

Sokáig elálló, finom teasütemény.


1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon mutatós finom kis keksz recept!