CSIRKESZÁRNYLEVES

Hozzávalók:
8 db csirkeszárny
1 db közepes fej vöröshagyma
2 db duci gerezd fokhagyma
8 szem egész fekete bors
3-4 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej karalábé (új)
Negyed fej zeller
2 db kelkáposztalevél (ha van)
Néhány karfiolrózsa (ha van)
Ételízesítő (1 marhahúsleves kocka), ha nem házi csirke, hanem csak valamilyen bolti..
Só.

Elkészítés:
A szárnyakat megmossuk, lepihézzük, a szárnycsücsköket, sarkantyúkat levágjuk, végül félbe vágjuk. A vöröshagymát nem tisztítjuk meg, csak a külső leveleitől és a gyökérrésztől, megmossuk. Egy teatojásba tesszük tisztított fokhagymagerezdeket és az egész borsot. A sárga és fehérrépákat megtisztítjuk, hasábokra vágjuk. A karalábét meghámozzuk, félbe, majd vastagabb szeletekre vágjuk. A kelkáposzta leveleket összegöngyöljük, cérnával átkötözzük.
Másfél liter hideg, enyhén sózott vízbe tesszük a szárnyakat, a vöröshagymát, a teatojásba zárt fűszereket és csendes lángon addig főzzük, míg hab képződik a tetején. Ezt leszedjük, és hozzáadjuk a zöldségeket.
Ha minden megfőtt, kiszedjük a vöröshagymát, a teatojást, a káposztalevelet és a zellert, már elvégezték a feladatukat.

Forrón, külön kevés levesben kifőzött tésztával (cérnametélt, vagy csigatészta) tálaljuk.

Tipp:
- Ha kelkáposzta, vagy káposzta főzeléket készítünk, tegyük a fagyasztóba is néhány levelet összegöngyölve, átkötözve (a torzsája is jó), levesekhez ízesítőként jó szolgálatot tesz majd később.)
- A vöröshagyma héja színezi a levest, ezért ne hámozzuk meg teljesen.
- Az apróbb fűszereket, ha teatojásban tesszük a leveshez, később nem kell egyenként kihorgászni őket.


Nincsenek megjegyzések: