ANYÁM TYÚKJA

Visszasírom azokat az időket, amikor Édesanyám még tartott tyúkokat. Minden tavasszal vett 40-50 pihés kiscsirkét - ennyi volt a család fogyasztása egy évre. Eleinte még lámpa alatt tartotta őket, de ahogy növekedtek, gyarapodtak, egyre fogyott a létszámuk. Ősszel a maradék tyúkok is találkoztak a nagykéssel, majd szépen tisztítva, darabolva a fagyasztóba kerültek, hogy kitartsanak a következő tavaszig.
Ezek a szárnyas jószágok életükben nem láttak tápot, se hallisztet, se ki tudja, mivel etetik a mai ketreces csirkéket. Ők kukoricán, krumlihéjon, és sok-sok zöld levélen nevelkedtek, ami a kertben csak akadt.
Meg is hálálták, a belőlük főzött leves aranysárga, nagyon finom ízű volt, olyan, hogy ha maradt másnapra, megkocsonyásodott - mindenféle zseletin nélkül!

Az szuper marketekben kapható csirkék csak ugatják Anyám tyúkját.. Még az úgynevezett "tanyasi" tyúkok is. Nem egyszer futottam már bele, hogy a szép, sárga színű tyúkról itthon kiderült: valami szinezékkel kezelték.
Miután Anyu már nem tud bíbelődni a tyúkokkal, bizony rákényszerülük a piaci kínálatra, és mindenféle praktika bevetésére, hogy mégis jó ízű levest tehessek az asztalra. Pld. sáfrány, vöröshagyma héja a színezés, az ízfokozó pedig húsleveskocka.. (nálam a marhahúsleves-kocka jött be legjobban). Tudom, az is tartalmaz ízfokozókat, és még ki tudja mit, de hát ez van, ezt kell szeretni..



3 megjegyzés:

babette írta...

Gyöngyikém! Teljesen igazad van. A tanyasi, csak a nevében az. Nekem sincs évek óta csirkém, de jövőre készülök venni. Már nem tudjuk megenni a bolti csirkét, olyan hal íze van. Néha veszek vágni tyúkot egy ismerősömtől, azt szeretjük.

Éva írta...

Nagyon szép lett a levesed. A régi ízeket semmi nem tudja vissza hozni. Egyszer vettem tanyasi csirkét akkor nagyon finom levest főztem, majd mégegyszer vettem akkor pedig romlott volt azóta rá sem tudok nézni./pedig a tanyasi csirke nem is olcsó/

Ditta tortái írta...

Gyönyörű színe van a levesnek,nagyon guszta!