BOROS CSERESZNYELEVES



Hozzávalók:
50 dkg cseresznye (meggy)
1,5 dl vörösbor (pld. Kékfrankos)
Fél citrom leve
10 dkg kristálycukor
1 dl főzőtejszín
1 púpozott evőkanál finomliszt
5 cm-nyi fahéj
Néhány vékonyan hámozott citromhéj darabka
4 szem szegfűszeg
Csipetnyi só.

Elkészítés:
A cseresznyét megmosom, szárát leszedem, kimagozom. Pár szép szemet félreteszek a díszítéshez.
Fél liter vízbe beleszórom a sót, a citromhéjdarabkát, a fahéjat és a szegfűszegeket. 5 percig forralom, majd kihorgászom a vízből a fűszereket, citromhéjat, megtették már a dolgukat. Ebbe a fűszeres lébe teszem az előkészített cseresznyét, ízesítem cukorral, citromlével, és hozzáadom a bort.
Újabb 5 percig csendes lángon forralom.

Közben elkészítem a habarást: a tejszínhez adom a lisztet, habverővel csomómentesre keverem, majd 2 leveses merőkanálnyi forró levest is hozzákeverek.
A levest lehúzom a tűzről, így adom hozzá a habarást. Visszatéve a tűzre hagyom még egyet forrni, utóízesítem, ha szükséges. (ha a bor édes, több citromlét használok, hogy kellemesen pikáns ízű legyen a leves). Végül jól lehűtöm.

Hidegen, duci tejszínhabrózsákkal tálalom, amikbe egy-egy félretett cseresznye szemet ültetek.

Tipp:
• A gyorsabb lehűtés érdekében a mosogatóba hideg vizet engedek. Kevesebb legyen a magassága, mint a levesé a fazékban. Ebbe állítom a fazekat, lefedve. Kb. 15 perc után már annyira lehűl, hogy be lehet tenni a hűtőbe).
• Csak olyan bort használjunk főzéshez, amit szívesen meg is innánk, kár elrontani bármelyik ételünket valami lőrével..



1 megjegyzés:

gondaanyu írta...

Gyöngyi, kapsz tőlem egy sapit itt:
www.gondaanyu.blogspot.com