MEGGYES KÓKUSZOS TORTA




Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
Fél csomag sütőpor
1 csipet só
4 tojás
2 evőkanál hideg víz
2 púpozott evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg kristálycukor
4 evőkanál hideg víz
1 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál zöldcitromlé
1 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rum.

Meggyes krém:
1 üveg magozott meggy
7 dl Hulala tejszín
1 csomag habfixáló por
2 púpozott evőkanál porcukor
1 csomag zselatinlap (Dr. Oetker, 6 lapos)
1 pohár joghurt (140 gramm natúr)
1 púpozott evőkanál kókuszreszelék.

Tetejére:
30 dkg friss, (fagyasztott) magozott meggy
Kb. 5 dkg szeletelt mandula
3 evőkanál kókuszreszelék.


Elkészítés:
Előkészítem a kapcsos tortaformámat, sütőpapírral bélelem ki az alját.
A lisztet, az étkezési keményítőt, a sütőport elkeverem 1 csipet sóval.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjéhez adok 2 evőkanál hideg vizet, és kemény habbá verem, közben adom hozzá az 1 csomag vaníliáscukrot és a 2 púpozott evőkanál porcukrot.
A tojássárgájákat 4 evőkanál vízzel, 10 dkg cukorral krémesre keverem. Hozzákeverem a lisztes keveréket, majd a felvert tojásfehérjés habot – először csak az egyharmadát, majd a többit is lazán, hogy ne törjem össze a habot.
Elfelezem a tésztát, az egyik részéhez adom a kókuszreszeléket és a zöldcitromlét, a másik feléhez az átszitált kakaóport és a rumot. A sárga tésztát sütöm ki először, előmelegített sütőben, 20 perc, 200 C fokon. Majd a kakaós piskótát sütöm ki, szintén sütőpapírral bélelt tortaformában. Ha van két azonos méretű tortaforma, egyszerűbb az életünk, lehet időt spórolni.

Meggyes krém: A meggybefőttet lecsöpögtetem, a levét felfogom. A tejszínt a porcukorral, habfixálóval kemény habbá felverem. 2/3 részét hűtőbe teszem, a maradékot elkeverem 1 dl meggy lével, 1 porár joghurttal és a kókuszreszelékkel. A zselatinlapokat kevés hidegvízbe áztatom 5 percre, majd 4 evőkanál vízzel felmelegítem (de nem forralom fel!). Hagyom langyosra hűlni, majd apránként a meggylés tejszínhabhoz keverem. Hűtőbe teszem bő fél órára.

Összeállítás: Kapcsos tortaforma aljára teszem a sárga piskótát, ráöntöm a meggyes krémet (még nem kötött meg teljesen, nem kell megijedni), rászórom a lecsöpögtetett meggybefőttet. Lefedem a kakaós piskótával, és megkenem a félretett tejszínhab felével. Újabb hűtés következik, legalább 2 óra.

Díszítés: Körbevágom a tortát, kiveszem a formából (talppal együtt) egy tálcára teszem. Az oldalát bekenem tejszínhabbal, pirított mandulát tapasztok rá. Végül a maradék tejszínhabbal díszítem a torta tetejét, és ráültetem a korábban alaposan lecsöpögtetett 42 szem meggyet. Kókuszreszelékkel meghintem a tetejét. Ha tökéletes a díszítés is, át lehet tenni a kész tortát tortatálra, tortatartóba.


Megjegyzés: A meggykrémhez azért praktikusabb befőttet használni, mert van leve. A díszítéshez lehet frisset, befőttet, vagy fagyasztott meggyet is használni, lényeg, hogy mind magozott legyen!
Nagyon mutatós, finom, nem túl édes ünnepi torta, ám elég időigényes.
Az elkészítés részletes fotói ITT láthatók.






13 megjegyzés:

alliteracio írta...

Amindenit!! Ez amilyen gyönyörű, olyan isteni is lehet!!!
Nem ígérem, hogy kipróbálom, mert ez magasan meghaladja az én tudományomat (antitalentum vagyok én az ilyen művészetekhez :)))))-----mindenesetre én csak gratulálni tudok, hogy milyen mesterfokon űzöd te a sütemények, torták készítését!!!! :-)

Puszillak Gyöngyikém, és kívánok csodás, szép napokat, szeretettel: Ági

semilin írta...

Ez aztán nem piskóta (már ami az elkészítést illeti). Ha egyszer sok időm lesz kipróbálom! Mester vagy Gyönyikém!

Gyöngyi írta...

Ágikám, köszönöm:)
Emili, tényleg csak idő kell hozzá, hidd el, nem olyan ördöngősség elkészíteni! Neked különösen ajánlom, mert nem szeretitek a túl édeseket.. Ez a torta amolyan arany középút:)

gabibrito írta...

Ah, esses bolos tem cara de ser uma delícia

Gyöngyi írta...

Hi gabibrito!
Si english, o usted hubiera escrito en alemán, yo no lo entendería mejor... los Españoles (?) ninguna mi fuerza...

Anyucika írta...

Ez annyira gyönyörű.Nemsokára /03.21-én /lesz a kicsi lányom 7-ik szülinapja.Lehet hogy megpróbálkozom vele.Nekem is van sok tortareceptem,de szeretek újat kipróbálni.

Gyöngyi írta...

Anyucika, ha ezt választod, majd mesélj!

Anyucika írta...

Szia.Többször megszemléltem a tortát,és most már biztos hogy ezt fogom csinálni,mert nagyon beleszerettem.Lenne pár kérdésem.
1 :muszáj-e az étkezési keményítő,mert ma néztem pár helyen de nem kaptam.
2 :csak zöld citrom leve jó-e
3 :a habfixáló,a kicsi csomag-e/akkora van nekem ,mint a sütőpor/
4 :zselatint is kerestem,de lapot nem találtam.hágy gramos a 6 lapos zselatin,és jó - helyette ugyan annyi por zselatin
lehet hogy egyszerű dolgok ezek,és de szeretném ha jól sikerülne.
köszi

Gyöngyi írta...

Szia Anyucika!
A válaszok:
1. Nem muszáj, használj helyette lisztet, tehát 20 dkg liszt, és nem kell keményítő.
2. Használj nyugodtan sima citromlét, ne egy evőkanálnyit, hanem csak egy fél evőkanállal. (a zöldcitromlé nem annyira savanyú, mint a sárga)
3. A habfixáló Dr. Oetker, 10 grammos. Sütőpornak is Dr. Oetker-t szoktam használni, az 12 grammos, de ugyanakkora a zacskójuk ezeknek mindegyiknek.
4. 1 evőkanál zselatin 2 zselatinlapnak felel meg.

Biztos sikerülni fog, remélem kielégítőek voltak a válaszok!

Várom majd a beszámolót, a fényképet!

Szia: Gyöngyi

Anyucika írta...

Köszönöm,a segítséget,.Aranyos vagy hogy ilyen hamar válaszoltál.Ráadásul ilyen későn még volt energiád,az én bajommal foglalkozni.már minden világos.Ha nem sikerül,akkor bennem van a hiba.Már alig várom hogy csinálhassam.!!!!

Gyöngyi írta...

Én pedig alig várom a végeredményt!

Anyucika írta...

Szia Gyöngyi.Megcsináltam a tortát.Nagyon fincsi!!!!!Köszönöm.Nem lett a legszebb,de az íze csodás.

Gyöngyi írta...

Anyucika, örülök, hogy finom lett, és hogy sikerült elkészíteni:)