DIÓS KEKSZ

Hozzávalók:
Tészta:
25 dkg liszt
1 csipet só
20 dkg sózatlan vaj (Rama margarin)
10 dkg darált dió (vagy mandula, vagy mogyoró)
2 db tojássárgája
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héjja.

Máz:
1 db tojássárgája
2-3 evőkanál tej.

Díszítés:
Színes cukor máz (Dr. Oetker).

Elkészítés:
A liszthez adjuk a sót, a kockázott vajat, és elmorzsoljuk (robotgép késes karjával). Hozzáadjuk a többi anyagot is, géppel összedolgozzuk, majd téglalapot formázunk a tésztából. Kézzel is készíthetjük, ám igyekezzünk, a vaj ne melegedjen fel a kezünk melegétől. Folpackba csomagolva legalább fél órát hűtőszekrényben pihentetjük. Pihenés után enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra kinyújtjuk, a kívánt formákra kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, tetejüket lekenjük egy tojássárgája és tej keverékével.
Előmelegített sütőben, 200C fokon, alsó-felső állásnál kb. 10-15 perc alatt kisütjük világos arany barnára. A sütésnél figyelni kell, nehogy túlsüljön a tészta.
Ha kihűlt, kedvünk és tehetségünk szerint díszíthetjük cukormázzal. (Gyerekek is rajzolhatnak!) A cukormáz megszilárdulása után jól záródó fémdobozban, rétegenként sütőpapírral elválasztva tároljuk.

Sokáig elálló, finom teasütemény. Készíthető mandulával, mogyoróval is, díszíthető fél szem dióval, mogyoróval (ekkor a magvakat a mázzal bekent kekszek tetejére ültessük, és együtt süssük meg).

Karácsonyra sütöttem - immár a második adaggal - az elsőt nem sikerült kellőképpen eldugnom:)




Nincsenek megjegyzések: