KELKÁPOSZTAKRÉMLEVES



Hozzávalók:
5 szelet bacon félbevágva
1 közepes fej vöröshagyma
2 db duci fokhagymagerezd
1 db közepes burgonya
Fél fej kelkáposzta, vagy egy kisebb egész fej
1 l alaplé (marhahúsleves, vagy 2 db leveskockából készített húslé)
Só, őrölt pirospaprika, őrölt köménymag, frissen őrölt bors, szárított majoranna, vagy friss oregano
2-3 evőkanál étolaj.

Burgonyagombóc:
2 db közepes burgonya
1 db tojássárgája
Só, bors, Vegeta, petrezselyemzöld
Liszt, amennyit felvesz
1 evőkanál étolaj.

Elkészítés:
A gombóchoz a burgonyákat héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük. Ha langyosra hűlt, sózzuk, borsozzuk, Vegetát teszünk bele, hozzákeverjük a tojássárgáját, és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Annyi lisztet keverünk hozzá, hogy ne legyen se túl lágy, se túl kemény a tészta. Vizes kézzel kis gombócokat formázunk, olajozott tányérra tesszük, és hagyjuk 15 percig pihenni.

A bacon szeleteket sütőlapra téve, alacsony hőfokon, sütőben, szép pirosra sütjük. A bacon után visszamaradt zsírt egy fazékba öntjük, ha kevés lenne, adunk hozzá 2-3 evőkanálnyi étolajat. Ezen dinszteljük meg a felszeletelt vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az őrölt köményt. Meghintjük 1 teáskanál pirospaprikával, majd felöntjük az alaplével. Hozzáadjuk a nagyon vékonyra szeletelt burgonyát és a csíkokra vágott kelkáposztát. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, szárított Majorannával, és puhára főzzük. (Ha friss Oreganot használunk Majoranna helyett, akkor azt az utolsó 5 percben adjuk a leveshez.)

Míg fő a leves, a gombócokat forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Ha feljöttek a víz tetejére, várunk még fél percet, leszűrjük őket, és a leveshez adjuk.
A levest botmixerrel (vagy turmixgépben) pürésítjük, utóízesítjük, ha szükséges.

Tálaláskor a tányér szélére ültetjük a baconchipseket.




6 megjegyzés:

Kata írta...

Ez jóóó! meg is főzöm nemsokára.

semilin írta...

Ki KELL próbálnom:))))

Nóri írta...

Majd én is kipróbálom.

Liza írta...

Nagyon jó! És milyen jó ötlet a baconchips.....

Gyöngyi írta...

Érdemes kipróbálni, tényleg finom! A chips jól illig hozzá!

napmátka írta...

Krémlevest még sosem csináltam a káposztából, de ez nagyon tetszik, ki fogom próbálni, köszi!