MEGGYES-TÚRÓS SÜTEMÉNY



Hozzávalók:
Tészta:
20 dkg finomliszt
10 dkg margarin
1 csomag sütőpor (5 gramm)
1 csipet só
8 dkg porcukor
1 db tojás
2 evőkanál tej.

Töltelék:
25 dkg tehéntúró
2 pohár tejföl
3 dl tej
3 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor
1 csomag vaníliás pudingpor (dr. Oetker)

Tetejére:
2 csomag tortazselé (1 színtelen, 1 piros)
3 evőkanál (lapos) kristálycukor
Fél liter víz
1 csomag habfixáló por.

Elkészítés:
A lisztet elmorzsolni a hideg vajjal, majd hozzákeverni a többi hozzávalót, tésztát gyúrni (gyorsan kész van). Folpackba csomagolva hideg helyen pihentetni 1-2 órát.
A tehéntúrót villával áttörni, összekeverni a tejföllel. A pudingport elkeverni kevés hideg tejjel. A maradék tejet a cukorral, vaníliás cukorral felforralni, a tűzről lehúzva hozzáönteni a pudingos tejet. A tűzre visszatéve állandó keverés mellett forrástól számítva még 1 percig főzni. 10 percre félre tenni, hűlni, időnként megkeverni.
Közben egy kivajazott, (26 x 38 cm) tepsibe kézzel belesimítani a tésztát.
A tejfölös túróhoz adni a langyos pudingot, habverővel alaposan elkeverni, majd a tésztára simítani. Meggyszemeket tenni a tetejére.
Előmelegített sütőben 200 C fokon 30-35 perc alatt megsütni, majd kivenni a sütőből és hagyni, hűlni.
Amíg hűl, elkészíteni a mázat a tetejére: a tortazselét elkeverni a cukorral, felönteni a vízzel, és állandó keverés mellett felforralni. Forrástól számítva 1 percig még hagyjuk forrni, majd tegyük félre hűlni. Kb. 10 perc alatt elkezd megkötni (időnként megkevergetni). Hogy a túrós töltelék ne ázzon el, egy csomag habfixáló port rászitálni, és így önteni a sütemény tetejére a mázat.

Nagyon finom, könnyű nyári sütemény.

Tipp:
• A tortazselé lehet piros mindkettő, víz helyett használhatunk meggylét, vagy ha befőttből készül a sütemény, akkor a befőtt levét is. (én most friss meggyből készítettem, így nem volt meggylevem)
• A tésztát nem érdemes nyújtódeszkán maszatolni, kézzel jobban és gyorsabban el lehet teríteni a tepsiben. Nem kell megijedni, nagyon vékony lesz a tészta – sülés közben szépen meg fog dagadni.


12 megjegyzés:

Ottis írta...

Ez finom lehet! Megkívántam :-)

gondaanyu írta...

Birkózol a sok meggyel ? Biztos finom volt.

Böbsi írta...

Ez finom lehet!:-)

Gyöngyi írta...

Ottis, Böbsi, nagyon finom, tényleg csak ajánlani tudom:) A meggy-túró párosítás remekül illik egymáshoz, nem túl gej, mégis édes:)

Gondaanyu, megküzdöttem a sok meggyel, kétségtelen, de ez édes harc - nagyon jó tudni, hogy egész évre el vagyunk látva újfent!

semilin írta...

Elromlott a meggymagozóm, de megküzdöttünk kézzel;)))
Csak 10 kg volt, már üvegben van!
Valamiért nem engedett fel ide az IE délelőtt, pedig szerettem volna kipróbálni ezt a sütit. Így meggyes dobáltat csináltam mára, de legközelebb kipróbálom.

Gyöngyi írta...

Emili, nagy élmény lehetett.. (csendesen megjegyzem, ugyanennyit pucultam én is kézzel:) Karmaitok hogy néznek ki? Én a cseresznye után okulva most orvosi gumikesztyűben műtöttem!
Meggyes dobált? Jó neve van! Recept merre van?

Icuska írta...

TUDOM MIT FOGOK SÜTNI LEGKÖZELEBB:)

Gyöngyi írta...

Cincike, véleményt feltétlenül várok! Ha van, fotóval együtt!

Névtelen írta...

I inclination not concur on it. I think precise post. Particularly the appellation attracted me to review the sound story.

Gyöngyi írta...

I'm sorry, but i see, what you do not take how. I granted the quantities. I am glad, that at least the title liked:)

Névtelen írta...

Good brief and this post helped me alot in my college assignement. Gratefulness you for your information.

Gyöngyi írta...

I am glad that I may have helped:)