ZÖLDBORSÓLEVES





Hozzávalók:
50 dkg fejtett zöldborsó (lehet fagyasztott is)
1-2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 db kisebb karalábé
2 dkg zsír (olaj)
3 dkg liszt
1 dl tej
Só, Vegeta, (vagy húslé, vagy 1 leveskocka)
1 kávéskanál cukor
1 csomag zöldpetrezselyem.

Elkészítés:
A zöldségeket kockára vágom, olajon megpirítom, 5 perc múlva hozzáteszem a zöldborsót is, azzal is pirítom. Liszttel meghintem, picit még pirítani és vízzel felöntöm. Sózom, Vegetával ízesítem. Felfőzöm, és hozzáadom a tejet. (Ki is hagyható a tej!) Pici cukorral ízesítem, így az ízek jobban érvényesülnek. Beleszaggatom a vajgaluskát. Az apróra vágott zöldpetrezselymet csak a legvégén adom hozzá, azzal már nem főzöm!

Vajgaluska:
1 db tojás, 3 dkg vaj, liszt, amennyit felvesz.

A tojást sózom, ízesítem Vegetával, elkeverem a mikróban picit megmelegített vajjal, (így könnyebb) és annyi liszttel, hogy galuska sűrűségű tésztát kapjak. Vizes kanállal a forró, majdnem kész levesbe szaggatom. Ha feljön a leves tetejére, még főzöm 1 percig, és kész a levesünk.
Ha friss, zsenge a zöldborsó, azt nem kell főzni, pillanatok alatt kész van.

Megjegyzés:
A zöldborsó főzése nagy figyelmet igénylő művelet. A borsószemek egy ideig puhulnak, aztán elkezdenek keményedni! Ezt megelőzhetjük, ha lobogó sós vízben (egy szál mentával) főzzük puhára a szemeket. Jól fagyasztható! Először tisztítsuk meg, 2-3 percig blansírozzuk (forrázzuk le), hagyjuk kihűlni, szárítsuk meg, és így tegyük adagolva zacskókba, a mélyhűtőbe.

1 megjegyzés:

dédike írta...

Látom átalakultál.
Hogy van Apukád?
DÉDI