VIRSLIS BUCI



Reggelire, vagy vacsorára egy pohár tejjel, tízóraira, uzsonnára, vagy ebédre egy laktató leves után finom étel. Utazáshoz, kiránduláshoz is ajánlom. De ha a férjünknek csomagolunk tízórait, akkor arra a célra is tökéletesen megfelel.
Készíthetjük koktél virslivel is, (vagy a virsliket vágjuk kisebb darabokra), kis tekercseket készítsünk, így vendéglátáshoz finom sörkorcsolya válhat belőle.

Hozzávalók:
50 dkg liszt (2/3 rész finomliszt, vagy BL 80-as, 1/3 rész rétes liszt)
2 dkg élesztő (vagy 1 csomag instant élesztőpor, 7 gramm)
1,2 dl tej
1 kávéskanál cukor
1 dl joghurt
1 db tojás
5 dkg vaj
2 kávéskanál só
2-3 evőkanál víz, ha szükséges
1 db tojássárgája a kenéshez
12 db virsli
Reszelt sajt, szezámmag, tetszés szerint.

Elkészítés:
Az élesztőt fél dl langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy kelesztő tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfuttatott élesztős tejet. Hozzáadjuk a sót, a vajat, a tojást, a vizet, és jól összegyúrjuk, kidolgozzuk. Lefedve duplájára kelesszük.
A tésztát háromfelé osszuk, négyzetté nyújtjuk, és négyfelé vágjuk. Így lesz 12 kiflink. Mindegyik tészta közepébe egy virslit fektetünk, feltekerjük. (A virsliket előzőleg mikrohullámú sütőben, vagy forró vízben melegítsük át, mert ha a hűtőből kerül a tésztára, nagyon lelassítja a kelést.)
A feltekert tésztákat vajazott tepsibe tesszük, tetejüket éles késsel néhányszor bevágjuk, és hagyjuk még 20-30 percig kelni. Végül vizezett tojássárgájával lekenjük, (megszórhatjuk sajttal, vagy szezámmaggal is), és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.


Az eredeti recept itt található: E. Margit.



1 megjegyzés:

dédike írta...

Na ahogy ezekre néztem, elindult a "pavlov kutyája"Olyan éhes lettem!
Nagyo guszta