SAJTOS ROPOGÓS ANCSÁTÓL

Szerintem minden gyakorló háziasszonynak van jó néhány jól bevált, kipróbált receptje vendégek esetére (is). Még ha valami újat is kipróbál, azért a megszokott, mindenki által kedvelt rácsálni valót mindig elkészíti. Ilyen ez a Sajtos ropogós is, ahányszor megyünk a Bátyámékhoz, a Sógornőm az újak mellett azért elkészíti ezt is, biztos, ami biztos alapon:) Ha a szívünkre tesszük a kezünket, szerintem ezzel mindenki így van, lehet kísérletezni, de a járt utat, járatlanért ne hagyjuk el teljesen!

Hozzávalók:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg reszelt sajt (Trappista, de lehet füstölt is vegyesen)
2 dl tejföl
Só, pirospaprika
2 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor.

A tetejére:
1 db tojás
Reszelt sajt a szóráshoz.

Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos vízben egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt elkeverjük, tésztát gyúrunk. Fél órát pihentetjük, majd 3-szor nyújtjuk, hajtogatjuk. (A hajtogatások közben 20-20 percet pihentetjük a tésztát.) Végül nagyon vékonyra kinyújtjuk, megkenjük egy felvert tojással, és sok-sok reszelt sajttal megszórjuk. Téglalapokra vágva tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
Nagyon hamar megsül, attól függően, milyen vékonyra nyújtottuk!

Frissen a legfinomabb, de másnap, harmadnap is finom ropogtatni való, olyan, mint a sajtos chips.

Köszönet a receptért kedves Sógornőmnek, Ancsának!


2 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta sós sütemény és szapora könnyen elkészíthető/ a hajtogatást leszámítva! Kipróbálom.

Gyöngyi írta...

Éva, nem vészes a hajtogatás sem annyira, nem kell közben kenegetni, nekem ez volt a furcsa benne, de érdemes kipróbálni mindenképp! Majd mesélj!