ALMÁS ÉS RUMOS-CSERESZNYÉS LEPÉNY - EGY TEPSIBEN

Az eredeti recept:

Almás lepény
Hozzávalók:
Tészta:
38 dkg liszt
15 dkg cukor
16 dkg Rama margarin
1 db sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojássárgája
Annyi tejföl, amennyit felvesz (kb. 3-4 evőkanálnyi).

Töltelék:
Reszelt alma
Zsemlemorzsa
Cukor
1 evőkanál őrölt fahéj.

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, a kész tésztát elfelezzük. Az egyik felét kinyújtjuk, egy közepes méretű, vajazott, lisztezett tepsi aljára tesszük. Megszórjuk a levétől kinyomkodott reszelt almával, egy marék cukorral, kevés zsemlemorzsával és őrölt fahéjjal ízesítjük. A másik kinyújtott tésztával befedjük, villával megszurkáljuk a tetejét. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten szép világosra sütjük.

Ha kihűlt, felvágjuk, és porcukorral meghintjük. Lehet nagyobb, vagy kisebb tepsibe sütni, én közepes méretűben sütöm, mert akkor jó a tésztája, nem is vékony és nem is vastag. Lehet alma helyett kinyomkodott meggy, vagy cseresznye is, ki mit szeret, ki édesebben ki savanykásabban. A tésztája nagyon finom.

A receptet Zsebe Jánosné (Ágika, Szombathely) küldte, köszönöm!

Megjegyzés:
A tepsim mérete 32 x 22 cm, 24 kocka süteményt kaptam. 2 szép nagy almát, és egy bögrényi rumos cseresznyét használtam a tölteléknek – megkóstolandó, milyen lehet más gyümölccsel is, nem csak almával. A tetejére a második lap nyújtása után leeső részeket már a tepsiben, a felső tészta széléhez nyomkodtam.

Valóban finom sütemény, nyugodt szívvel ajánlom elkészítésre!


 

3 megjegyzés:

barbette írta...

Nagyon guszta. Jól látom, hogy kicsit piskótás jellegű a tészta?

Gyöngyi írta...

Babett inkább a Női szeszélyre hasonlít a tésztája, nagyon finom, érdemes kipróbálni!

Ditta írta...

Fincsi lehet nagyon!