CITROMKRÉMES KAKAÓS TORTA



Komolyan mondom, több fejtörést okoz egy süti, vagy étel nevének kitalálása, mint az egész elkészítése! Lehet, hogy a Citromkrémes csokitorta jobb lett volna, de most már feliratoztam a képeket, marad így. A lényeg: ami volt itthon, abból jött össze, és a Férjem kijelentette, ezt jegyezzem meg, mert máskor is meg kell sütnöm, feltétlenül. Rendben, megjegyeztem, itt is, és a holapomon is:

Hozzávalók:
Kakaós piskóta:
16 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
6 db tojás
18 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál hideg víz.
Krém:
20 dkg Rama margarin
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás pudingpor (dr. Oetker)
3 dl habtejszín (tej)
3 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héjja és leve.
Csokoládémáz:
10 dkg Katica tortabevonó étcsokoládé
5 dkg vaj.


Elkészítés:
Kakaós piskóta: Egy 20 x 28 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk. A sütőt előmelegítjük. A lisztet, a kakaóport, a sütőport, egy csipet sót egy tálba szitáljuk, összekeverjük. A tojások sárgáját a vaníliás cukorral és a kristálycukor felével habosra – fehérre keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá felverjük úgy, hogy kanalanként adjuk hozzá a hidegvizet, majd félidőben a maradék cukrot. Óvatosan a sárgájához keverjük a fehérjehabot, ne törjük össze. Végül 4 részletben hozzákeverjük a lisztes keveréket is. Tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben, 200 C fokon 25 perc alatt megsütjük. (Tűpróba). A tésztát kikapcsolt, nyitott ajtajú sütőben 5 percig pihentetjük, majd rácsra téve további 10 percig. Rácsra borítjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni teljesen.

Krém: A hideg habtejszín (tej) felével elkeverjük a pudingport, másik felét a vaníliás cukorral egy gyorsforralóban forrpontig melegítjük. Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a csomómentesen elkevert pudingport. A tűzre visszatéve, kézi habverővel folyamatosan szép krémesre keverjük. (1 perc alatt kész). Hűlni hagyjuk, időnként megkeverjük. A Rama margarint kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a kihűlt pudingot, citromhéjat reszelünk bele, és savanyítjuk ízlés szerint a citrom levével.

Összeállítás: A kihűlt piskótalapot vízszintesen 3 lapba vágjuk, megkenjük a krémmel a lapok között. Hűtőbe tesszük fél órára.

Máz: A vajat felmelegítjük egy gyorsforralóban, a tűzről lehúzva kézi habverővel elkeverjük benne a darabokra tördelt csokoládét. Ha szépen felolvadt, és egynemű a csoki bevonatunk, a torta tetejére öntjük. Elsimítjuk, és egy gömbölyített hegyű késsel cifrázhatjuk, majd hűtőben lehűtjük. Aki akarja, díszítheti édesített tejszínhabbal is. Kör alakú tortaformában is elkészíthető.

Tálalásnál forró vízbe mártott késsel szeleteljük. Nagyon finom, nem túl gejl, mégis csokis sütemény az eredmény.



13 megjegyzés:

egycsipet írta...

Jól hangzik, finom lehet! :)

Unknown írta...

Imádom a citromos süteményeket, vittem a receptet, biztos kipróbálom.

Unknown írta...

Nagyon jól néz ki. Az íze is biztosan nagyon finom.

Gyöngyi írta...

Lányok, 2 nap alatt fogyott el, ez jelenthet valamit..

Kata írta...

A férjem itt mögöttem megjegyezte, hogy már meg is süthettem volna...

Gyöngyi írta...

:))))) ezek a férjek már csak ilyenek:))
Én is imádom, mikor a hátam mögé áll, sorolja, mit süssek, főzzek:)

dédike írta...

Gyöngyikém:
Egy kis szeletet kérek csak a salátám mellé......

Gyöngyi írta...

Dédike, küldöm:)

erős ildikó írta...

Nahát! Sosem próbáltam még a kakaó-citrom párosítást! De fogom, mert nagyon tetszik ez a süteményed:)

Gyöngyi írta...

Napmátka, szerintem szeretni fogod, hajrá!

Anyucika írta...

Nagyon különleges finom íze lehet.Ezt a párosítást még nem próbáltam.De még nem is kóstoltam.De ami késik nem múlik.Majd most.

Névtelen írta...

Nice post and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you seeking your information.

Gyöngyi írta...

I am glad that I was able to help. Too bad, that you did not grant your availability, is outside on my blog the www.lakoma.gportal.hu- n my availability, but I write it here for you:
gaalgyongyi@t-online.hu
Best regards: M.G.Gyöngyi