KESERŰLEVÉLKE - EXACUM AFFINEEz az enciánok családjába tartozó bokros, elbűvölő, kis termetű (30 cm) növény. Levelei aprók, fényeszöldek, virágai kék, kékeslila, vagy fehér, közepük sárga. Nyáron 2-3 hónapig gazdagon virágzik, a virágai illatosak. Ilyenkor cserepes szobanövényként is remek dísze a lakásnak.
A keserűlevélke valójában bokros kétnyári növény (azaz csak a második évben virágzik). Mint szobanövényt egynyáriként tartják, és a virágzást követően kidobják.
Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, mert a növénytől fölöslegesen vonnak el tápanyagot. A jobb bokrosodás érdekében a hajtáscsúcsokat csípjük ki.

Legjobban úgy mutat, ha nagyobb tálba több egyedet ültetünk.Hőmérséklet: Nyáron meleg, télen hűvös, fontos, hogy kapjon friss levegőt.

Fényigény: Világos, szellős hely, de a tűző naptól védeni kell.

Vízigény: Tartsuk a földjét mindig nedvesen, de télen csínján bánjunk az öntözővízzel. Nyáron közepes, télen mérsékelt vízigényű.

Tápanyagigény: Nagy, hetente tápoldatozzuk, télen nem szükséges.

Páratartalom: Gyakran permetezzük a leveleit.

Szaporítás: Magvetéssel szaporítható, de mivel csak fényen csírázik, nem kell földdel takarni a vetést. Aki az anyanövényt hűvös (15C fok) helyen áttelelteti, az tavasszal dugványokat vághat róla, melyeket tovább nevelhet.
Legjobb, ha egyévesként tartjuk, s virágzás után felszámoljuk, bár eredendően 2 éves növény.

Virágzás: Nyáron, ősszel.

Exacum affine, or Persian Violet, Exacum affine"Blau", Exacum Princess, Exacum - Royal Dane Blue.Nincsenek megjegyzések: