HOGYAN FOGYASZD A PÁLINKÁT: HIDEGEN, VAGY MELEGEN?

Én ugyan nem vagyok egy nagy pálinkafogyasztó, de ezt a cikket e-mailben kaptam, és azt hiszem, érdemes elolvasni.

Bizonyára már veled is előfordult baráti társaságban, lakodalomban stb., hogy a pálinkát jól lehűtve hozták eléd, még a pohár is „hamvas” volt. Nos tudnod kell, hogy nem jól tették sőt!Éppen ellenkezőleg... A pálinkát szobahőmérsékleten – 18-22 fokon – illik fogyasztani, mivel a gyümölcs, a zamatok, az érleltség íze ott tud kijönni igazán. Hűtve nincs élvezeti értéke. Leginkább étkezés előtt szokták fogyasztani, de étkezés után is nyugodtan iható.

Legcélszerűbb a szájánál elkeskenyedő kóstoltató kehelyből fogyasztani, így egy helyre koncentrálódnak az illatok. A kóstolásnál fontos szerepet játszik a pohár. A teljes íz és aroma, amely a pálinka minden cseppjében megtalálható, csak akkor élvezhető igazán, ha a
megfelelő formájú pohárból fogyasztjuk. Ez az úgynevezett tulipánforma, amely alul öblös, felül összeszűkül. Ez azért fontos, mert az alsó, öblös részben található nagy felületű párlat
illatanyagait a felső rész összeszűkítve az orrhoz vezeti. Az öblös része elég párolgási felületet ad az italnak, amit a szűk felső része egyenesen a kóstoló orrába irányít. Így elég, ha egy kicsit megdöntöd a poharat, mozgatod az italt, vagy — a borhoz hasonlóan — körkörösen
megmozgatod poharat, ezáltal a pohár légterében levő illatanyagok rendeződnek. Ha így az orrod felé közelíted a poharat, megismerheted a különböző illatösszetevőket.

A pálinkát kortyolgatva fogyaszd — előtte kötelező a koccintás! — tehát nem szabad egy húzásra meginni, ugyanis az nem más, mint pazarlás. A hagyományos „stampedlis” pohárból való ivás is csak arra jó, hogy hamar bezúzzuk a gallér mögé, semmi másra! Minél hosszabb az utóíze, annál jobb minőségű a pálinka.

Miután kiürült a poharad...

És még valami, amit nem sokan végeznek el: miután megittad a pálinkát célszerű, ha 5-10 percre félreteszed a poharat, majd ezt követően — ha valódi pálinkával van dolgod — a pohárba beleszagolva kellemes, gyümölcsös illatot érezhetsz. Ez az ún. száraz teszt. Próbáld ki, megéri!

A magyar pálinka a táplálkozási kultúra, életmód része volt és soha nem a lerészegedés itala, hanem a társasági élet fontos része. A pálinka kedvező élettani hatásai mellett, a mértékletes és kulturált fogyasztás, valamint a kulináris örömök élvezete a lényeg. A túlzott
fogyasztás káros következményekkel járhat.

A jó pálinka elfogyasztása után — akkor is, ha négy centiliternél többre sikeredett — nem kelsz fel másnaposan, tiszta a fejed, és a gyomrod (persze abban az esetben, ha nem kevered más szeszes itallal).

Kismértékben gyógyszer? Igen!

A pálinka ugyanolyan nemzeti sajátosságunk, mint a pirospaprika, vagy a tokaji aszú, igazi hungarikum. A reggeli pálinkafogyasztás a paraszti élet elmaradhatatlan velejárója, a nehéz, zsíros reggeli megemésztésének segítője, nehéz munka idején a fáradtság ellenszere volt. A pálinka az ünnepek táján is — lakodalom, keresztelő — megtalálható volt az asztalon, fontos szerepet játszott a régi emberek világában. A jókedvcsinálás mellett gyógyszernek is szolgált. Nézzük mire:

Külsőleg
* Fertőtlenítés: a magas alkoholtartalom miatt erősen fertőtlenítő hatású a pálinka (fogfájásra, meghűlésre, fertőtlenítésre és egyebekre használták).
* Hűtés: a gyorsan párolgó alkohol a csípéseket, égéseket kellemesen hűti.

Belsőleg
* Gyomorbántalmak, köhögés, rekedtség enyhítésére.
* Fájdalomcsillapítás: a modern gyógyszerek megjelenése előtt a mindenki által könnyen elérhető fájdalomcsillapítók a pálinkák voltak.
* Hasmenés ellen: erős hasmenést egy kis pálinka csillapítja.
* Vérnyomáscsökkentés: a pálinka tágítja az ereket, ezáltal csökkenti a vérnyomást (különösen a fokhagymás pálinka javallott).


Nincsenek megjegyzések: