ADVENT



Monic Wilder: Advent

Karácsony előtt négy héttel egy angyal érkezik a Földre. Égkék ruhában jár-kel az emberek között, de azok annyira el vannak foglalva az ünnepek előtti készülődéssel, hogy észre sem veszik. A vásárlási láz – szebbet, nagyobbat, drágábbat, a pénztárgépek kattogása, a reklámok harsogó zaja elnyomja az angyal szavait, a szupermarketek tarka tömege elrejti törékeny alakját. Minden csillog-villog, zenél, követel: vegyél még, még, még... Színes-fényes papírba rejtik az ajándékaikat, lelkük sivárságát. Pedig csupán egy gyertya fénye s egy kis csend elég lenne ahhoz, hogy az angyal a vendégük lehessen.

Karácsony előtt három héttel egy másik angyal érkezik. Feladata, hogy aranyszálból szőtt kosarát telepakolja ajándékokkal, s felvigye a mennybe. A kosár azonban nagyon törékeny; a rengeteg összevásárolt játék, ékszer, parfüm, plazma-tv súlya összeroppantaná. Az angyal nem is ilyen ajándék után kutat. Türelmesen, embertől emberig haladva keresi azt, ami súlytalan, végtelen, nem kerül semmibe, mégis mindennél többet ér. Az angyal a szeretet apró morzsáival tölti meg a kosarat.

Karácsony előtt két héttel újabb angyal látogat a Földre. Végigjár minden házat, minden otthont, néhol elidőzik néhány percre, máshonnan szinte menekül. Tágas tereken sétál, kivilágított parkokban üldögél, figyeli a beszélgető, egymásra mosolygó embereket. A hidegtől kipirosodott ujjak kulcsolódnak a forralt boros poharakra, gyerekek hancúroznak a frissen esett hóban, félrebillent fejű hóember álldogál egy terebélyes fenyőfa oltalmában.
Az angyal örömét leli a látottakban, meg-megérinti az embereket, s azok szívébe békesség, szemükbe ragyogás költözik. A várakozás ünneppé varázsolja a hétköznapjaikat.

Egy héttel karácsony előtt angyalok serege érkezik, elhozzák a dalt, a zenét, a táncot. A várakozás lassan véget ér, a megbocsátás egymásba kulcsolja az emberek kezét. Emberekét, akik nem felejtették el várni az angyalokat, akik nem felejtettek el hinni a csodában, akiknek a karácsony nemcsak a díszes fenyőfát, a finom ételeket, az ajándékokat jelenti, hanem a több mint két évezredes titkot is.
Ők azok, akik a szent éjjelen fürkészve figyelik az eget, s a csillagok fénye a mennybe vitt szeretetet sziporkázza vissza rájuk.



LÁMPA ÁRAMSZÜNET ESETÉRE

Jó éjszakát!



Adrien Rovero design.

SÓLET





Ma sólet volt vacsorára, ráadásul még egy franciakrémest is megettem, nem bírtam ellenállni.. Attól tartok, rémálmaim lesznek, de időnként elhajlok sajna.. Holnap többet biciklizem, és nem vacsizok! (ha kibírom:))

TÖLTÖTT DAGADÓ


Nagyon hálás étel.. Körettel, vagy salátával, melegen is, hidegen is, rengeteg variációs lehetőséggel. Én most bacont és gombát tettem a töltelékbe, de májjal is finom.. Kiváló vendégváró, hiszen előre elkészíthető, és a hidegtálakon is remekül mutat:)



MÁV



Új kocsikat vesz a Máv - szépeket, sőt, csodaszépeket.. "Irodai" környezet, lap-top, mobil, GPS csatlakozás, légkindicionálás..
Én csak egytől félek: valyon elég érett-e az utazóközönség, hogy vigyázzon rá? Milyenek lesznek ezek a szuper kocsik 1 év múlva? Decembertől Bp-Miskolc, Bp-Pécs között fonak közlekedni..





MAGYAROS GOMBÓCLEVES





Aki szereti a füstölt ízeket, annak biztos a kedvencévé válik. Ilyen hideg, havas időben, forrón tálalva - utána egy túrós palacsinta, maga a tökély:)

Hozzávalók:
3 db közepes burgonya
8 dl húslé
5 dl füstölthúslé (kockából)
1 fej közepes hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg felvágott (sonka, gépsonka, olasz, ami van otthon)
10 dkg rétesliszt
2 db tojás
1 csomag petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
1 pohár tejföl
Só, Majoranna, őrölt pirospaprika, Vegeta (ízlés szerint, kb. 1-1 kávéskanálnyi).

A felvágottat nagyon apró kockákra vágom. A krumplit meghámozom, 4-be vágom. Fél liter forró vízben feloldom a füstölthúslé kockát. Hozzáadom a húslét, és megfőzöm benne a krumplit. (15 perc). Ha megpuhult kiszedem, villával áttöröm, hagyom hűlni. A vöröshagymát meghámozom, kockázom, és az olajon megfonnyasztom. Belereszelek 1 gerezd fokhagymát is. Ráteszem a pirospaprikát. Felöntöm a vegyes húslével, leveszem a tűzről, míg a gombócot elkészítem.
A kissé kihűlt krumplihoz adom a tojásokat, a sonkát/felvágottat, a lisztet, reszelt fokhagymát, 1/2 csomag petrezselyemzöldet felvágva, és ízesítem: Majorannával, frissen őrölt borssal, Vegetával, sóval. Villával elkeverem, majd vizes kézzel gombócokat készítek belőle, és a forró levesbe teszem. Kb. 8 perc alatt, megfőnek (meg is dagadnak kissé).
1 pohár tejfölt elkeverek 1 merőkanál lével, és a levesre öntöm. Egyet rottyan még, és kész.
Megszórom a maradék petrezselyemzölddel, és tálalom.

Nagyon finom, kiadós leves!



VERDENS BESTE





Én már megettem a sütim javát, de ilyen ronda sütit még nem sütöttem, ezt állíthatom. Magasan veri a ronda de finom kategóriát:) Ráadásul igen stresszes, mert képtelenség megállapítani a nagy habréteg alatt, ami még ragad is, hogy a tészta megsült-e, vagy még folyik... Mellesleg Magyarország domborzata kutya füle ahhoz a látványhoz képest, amit a hab alakít sülés közben, után..
Na mindegy, mostmár túl vagyok rajta, és csukott szemmel befaltam 3 szeletet, ami nem mondható kevésnek:) Nagyon könnyű, finom, izgalmasan roppanós az édes hab rajta, a csokiskrém remekül kiegészíti:) Kíváncsi vagyok kis családom véleményére - holnap viszek Éváékhoz is:)
Az eredeti recept ki tudja, honnan való, ennek a sütinek több változatát is láttam már, íme, az én változatom:

Verdens beste (a világ legjobb süteménye - norvégul)

Hozzávalók:
a tésztához:
4 tojás sárgája, 12,5 dkg cukor, 12,5 dkg Rama margarin, 12,5 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 4 evőkanál tej.
a habhoz: 4 db tojásfehérje, 20 dkg cukor
a krémhez: 1 csomag Dr Oetker csokoládés krémpudingpor, 4 dl tej.

Elkészítés:
A lisztet 1 csipet sóval, a sütőporral összekevertem.
A tojások sárgáit a cukorral és a margarinnal jól kikeverem (margarint mikroban kicsit megmelegítettem, így gyorsabb), majd hozzákeverem a sütőporos liszttet.
Egy 25x38-as tepsit kivajaztam, sütőpapírt (38cm széles) tettem bele, úgy, hogy kicsit túl lógott a tepsi szélén a papír. A sárga masszát elsimogattam benne, vékony lesz, de majd feljön. A tojások fehérjét 1 csipet sóval és a cukorral felvertem kemény habnak. (először csak a tojásfehérjét, majd amikor már kemény volt, akkor adtam hozzá 2 részletben a cukrot). Ezt a habot rásimítottam a sárga tésztára.
Előmelegített sütőben, 170 fokon 50 percig sütöttem. Fontos, hogy ne legyen túl magas a hőmérséklet, mert megéghet a hab, és a tészta nem sül meg.

Amig sült a tészta, a krémpudingot előbb kevés hideg tejjel csomómentesre kevertem, majd a többi tejet is hozzáadva, robotgéppel jól felhabosítottam.

A tésztát a tepsiben hagytam kihülni, majd merőlegesen 2-be vágtam. Itt nem árt némi ügyeskedés: a zsírpapírt is félbevágtam a tészta alatt, így az egyik felét kiborítottam egy tálcára úgy, hogy a habos része alulra került. Megkentem krémmel, majd a másik lapot kellett ráügyeskedni a krémre, de úgy, hogy a habos fele legyen felül.

Mint később kiderült, az eredeti receptet immár 20 éve Alíz hozta be Norvégiából! Így a leghitelesebb Verdens Beste itt található!



ALVÁS


Mostanában egy fokkal jobban alszom, nem akarom elkiabálni.. Igaz, csak 5 órát általában, de legalább már vannak napok, amikor nem utálom a reggelt, és nem fáradtan ébredek. Úgy látszik, igaz a mondás, az idő minden sebet begyógyít..

Igaz, soha nem voltam jó alvó, már ovodásként utáltam aludni délutánonként.. Egyszer meg is szöktünk a Zelenkával, Ő se értékelte a délutáni szundit.. Elmentünk hozzájuk játszani - ők laktak közelebb, és csak 2 utat ismertünk:)
Persze kulcs nem volt, így a házuk mögött, a bokorban játszottunk. Egészen estig, amikor a rendőrbácsik megtaláltak... Én épp a kisdolgom végeztem... Huh, de mérges voltam: nem látja, hogy el vagyok foglalva? Egyébként is, nem illik kislányokat meglesni!!

Általánosban se ment az alvás... Az éjszakák egy része zseblámpával a paplan alatt, könyvolvasással telt:) A pöttyös, csíkos és indián könyvek korszaka:)

MADÁRETETŐ



Ma tűnt fel nagyon, hogy reggel milyen csend van. Legalábbis madárügyileg. Már mind elköltözött, csak néhány cinkét láttam valamelyik nap. Lehet, hogy ha lenne egy helyes kis madáretetőnk valamelyik fán, akkor gyakrabban lennének itt?
Tartottam egy kis vadászatot ez ügyben, mutatom, milyen választékot találtam! Bár lehet, hogyha meglátnák, még messzebb repülnének? Ki tudja, milyen ízlése van a cinkéknek?





CSIGA - BIGA




Tepertős pogácsát vettem tervbe - volt is itthon fűszerezett tepertőkrém, de mikor nekiálltam a sütésnek, láttam, hogy vészesen megfogyatkozott... A Párom a felét elnasizta valamelyik este..
Módosítottam a terven, így született a tegnapi Tepertős csiga és Sonkás-sajtos csiga.
Tepertős csiga (a Páromnak) és miután én csak frissen szeretem a tepertőt, magamnak az itthoni felvágott készletből, és sajtból kreáltam csigákat.
Olyan finom, hogy ma-holnap csigaevők leszünk - mint a franciák:)

JEAN MICHAEL JARRE



Tegnap este volt Jean Michel Jarre koncert - sajnos én most nem tudtam menni - de az előzőn volt szerencsém ott lenni:) Várom Bátyusom beszámolóját, hiszen Ők megnézték.
Gyerekkorom óta nagy rajongója vagyok a zenéjének, (a Bátyám még nagyobb), ha csak meghallom az Oxigén című lemezét - már végigfut a hátamon a borzongás - megannyi emlékkel párosulva. Serdülőként, ha baj volt, ha öröm ért, csak elővettem ezt a lemezt, és már ki is tudtam kapcsolni..
Koncertekre már nem járok, nem csak betegségem miatt, de a tömeg semmilyen formában nem vonz.. Legyen az felvonulás, kiállítás - a sorban állást, tülekedést én már nem tolerálom.

Kicsit fájó szívvel emlékezem vissza a koncertekre, a hangulatukat egyetlen lemezmeghallgatás sem tudja pótolni..



SZŐLŐLEKVÁR


Anyumtól kaptunk szőlőt megint, feketét is. Miután nyersen nem annyira szeretem, valamit szerettem volna kezdeni vele. Bor nem jöhet szóba, sütihez túl aprószemű, recept nem jutott eszembe, így jött a befőzés ötlete. A Sógoromnak újságoltam a hétvégén a lekvár eltevésem, szeme felcsillant, így azt hiszem, az egyik karácsonyi ajándékuk is megvan:)

Hozzávalók:
2 kg fekete szőlő (Othello, lehet kevés fehér is benne), 20 dkg cukor, 1 tasak Quittin 3:1 zselésítő befőzőszer, 4-5 szem szegfűszeg.

Elkészítés:
A tisztára mosott szőlőt leszemeztem, gyümölcscentrifugával kipréseltem. A maradék héjat, magokat egy szűrőn átpasszíroztam egy fakanállal, hogy a benne maradt szőlőhúst is teljesen kipréseljem.
Így kaptam 1,25 kg szőlőlét, szőlőhúst, magok és héj nélkül. Ezt felforraltam, majd csendes lángon 1 óráig főztem. Teatojásba tettem a szegfűszeget, és ezzel is főztem még háromnegyed órát.
A léből kb. 2 dl-t kimertem egy külön kis tálkába, és csomómentesre elkevertem benne a zselésítő befőzőport. Visszaöntve újra felforraltam, és hozzáadtam a cukrot. Összekevertem, és az újraforrástól számítva még 5 percig kellett főzni. Ezután tisztára mosott üvegekbe mertem.

Nem kell megijedni, hogy folyékony még a levárunk, szépen be fog zselésedni.
Különleges ízvilág, szerintem nagyon finom!

MÚLT - JELEN



Anyum meglátogatott - mint mindig, most is nagyon gyorsan elröpült az idő..
Gondolatban végig sétáltunk a fő utcán, ahol laknak, laktam.. A Vasmű utat az 5 emeletes házak egységes sora, a legalább 10 m széles járda, aztán 2x2 sáv úttest, középen szintén egy jó széles park sáv, majd a kis Vasmű út, és a 2-3 emeletes házak jelentik. Igazi sétáló utca. A felvonulások, a hétvégi családi séták, és megannyi emlék utcája..

Ahogy "sétáltunk", én soroltam, és Anyum válaszolt, melyik bolt van meg, melyik mivé változott. Már szinte nincs meg semmi a "régi" időkből, olyan lehangoló. Jöttek a kínaiak, a bankok, és a multik, tönkre téve azokat a jó kis üzleteket, a presszókat és teraszokat, ahova kicsücsültek a népek egy fagyira, bambira..

Anno, ha végigsétáltam ott, betértem egy-egy boltba - akár csak egy kis csacsogásra, valahogy olyan barátságos, meghitt volt minden. (Igaz, tanulóként szinte mindegyikben dolgoztam a gyakorlati időben, így rengeteg ismerősöm volt..)

Legjobban a szökőkutat sajnálom, a középső parksávban: egy nyugodt kis sziget, vízcsobogással, padokkal, szép virágokkal - most egy multi pöffeszkedik a helyén. Anyum mondja is, Ő soha be nem teszi oda a lábát, anno a babakocsival sétált ott velem..

A Sógornőm iskolája, az utca végében - ahol tanított, ahova a gyerekei jártak - már szintén a múlté. Egy multi vásárolta fel.

Már semmi se a régi, minden változik, és nem vagyok benne biztos, hogy jó irányba. Hogy lehet egy város szívébe multikat telepíteni? Mintha Budapesten a Kossuth Lajos utcába építenének egy Metrót.. Vagy a Városligetet gyaláznák meg egy bevásárlóközpottal.. Rémes.

Remélem, legalább ez a Mackó szökőkút, ami az én iskolám mellett volt, megmarad, igaz, ritkán működött, de szeretem a mai napig..



És a mozi előtti szökőkutat sem kívánják egy multinak eladni..



NŐI SZESZÉLY





Ma Rakott tésztát készítek, sajtmártással. A nagy sikerre való tekintettel megismétlem a múlt heti Tepertős pogácsát is:) Női szeszély van még, így édeset nem kell sütni..
Miután Anyum holnap jön, így a szerdai teendőket áttettem mára, a takarításon jobb is mihamarabb túlesni:)

Ezt a képet most találtam, nem tudok ellenállni, megmutatom:)))




ÁPRILIS NOVEMBERBEN

Tiszta április van, komolyan. Hajnalban olyan ködre ébredtünk, mintha egy pohár tejfölbe lett volna az ember. Most meg, pár órával később, 7 ágra süt a nap. A növénykéim, már amik még kint vannak a teraszon, újra virágozni kezdtek. Az őszirózsának nem árt:)

Ám a pálmát a ciklámen viszi, igaz, ajándék, és már virágosan kaptam, de gyönyörű:) Annyi bimbó van rajta, hogy rengeteg! Csak nem tudom, ezek a sűrű levelek között, hogyan tudnak majd kibújni? Egyébként a pálma is hozott új levelet:)

JONNYKA



Csillagfényű Jonnyka

1991. aug. 11. - 2007. okt. 15.


Ne sírj értem, ha már nem leszek,
Hisz a túlvilágon is barátaim közt leszek.
Minden kis jószág, kit eddig szerettem,
Eljön hozzám, ha én is elmegyek.
Dorombol és ugat, örömmel fogad!
Én megölelem Őket szorosan,
Nagy nap lessz, boldogan!

Jonnyka, a szemem-fénye, a yorkshiere terrier, egy bátor kis hős volt a maga 4,5 kg-jával! Soha nem ismert félelmet! 17 év boldogságot, feltétel nélküli szeretetet, imádatot kaptunk Tőle. Vidámsága, bolondozása kirekesztette az életemből a bánatot, sírást - mellette nem lehetett szomorkodni.. Nélküle már igen...

Nagyon hiányzol Életem!