SZŐLŐLEKVÁR


Anyumtól kaptunk szőlőt megint, feketét is. Miután nyersen nem annyira szeretem, valamit szerettem volna kezdeni vele. Bor nem jöhet szóba, sütihez túl aprószemű, recept nem jutott eszembe, így jött a befőzés ötlete. A Sógoromnak újságoltam a hétvégén a lekvár eltevésem, szeme felcsillant, így azt hiszem, az egyik karácsonyi ajándékuk is megvan:)

Hozzávalók:
2 kg fekete szőlő (Othello, lehet kevés fehér is benne), 20 dkg cukor, 1 tasak Quittin 3:1 zselésítő befőzőszer, 4-5 szem szegfűszeg.

Elkészítés:
A tisztára mosott szőlőt leszemeztem, gyümölcscentrifugával kipréseltem. A maradék héjat, magokat egy szűrőn átpasszíroztam egy fakanállal, hogy a benne maradt szőlőhúst is teljesen kipréseljem.
Így kaptam 1,25 kg szőlőlét, szőlőhúst, magok és héj nélkül. Ezt felforraltam, majd csendes lángon 1 óráig főztem. Teatojásba tettem a szegfűszeget, és ezzel is főztem még háromnegyed órát.
A léből kb. 2 dl-t kimertem egy külön kis tálkába, és csomómentesre elkevertem benne a zselésítő befőzőport. Visszaöntve újra felforraltam, és hozzáadtam a cukrot. Összekevertem, és az újraforrástól számítva még 5 percig kellett főzni. Ezután tisztára mosott üvegekbe mertem.

Nem kell megijedni, hogy folyékony még a levárunk, szépen be fog zselésedni.
Különleges ízvilág, szerintem nagyon finom!

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Még szőlő lekvárt nem ettem:)
Biztos nagyon fini.

Jobban vagy?

Köszönöm az ajándékot:)
Nagyon tetszik:)

Gyöngyi írta...

Próbáld ki Cincike! Örülök, hogy tetszik:)

Névtelen írta...

Nagyon érdekes, déike oteló szölövel színesítette régen a birsalma lekvárt. Nagyon szerettem. Csak maceráns és mostanába már nem készít.
legyen szép napod.
Manólány

Névtelen írta...

Jó éjt neked,és szép álmokat:)

dédike írta...

Ha előbb felfőződ, felpuhul a héllya, és tőbb sűritményt tudsz kipaszírozni belőle, mint nyersen.
DÉDIKE

Gyöngyi írta...

Dédike, köszönöm a jótanácsot!