Bár lehet, hogy mégsem francia, most rákerestem a neten, vannak olyan bloggerek, akik szerint a francia rakott burgonyában kolbász nincs.. Sőt, lehet, hogy tojás se..
Az enyémben van, az Uram ki is tagadna, ha kobász nélkül adnám elé..
Hozzávalók: Krumpli, parasztkolbász, tojás, vaj, liszt, tej, tejföl, fűszer (ez nálam változó, most éppen Maggi Húsvarázs ételízesítő volt, finom lett ezzel is, de lehet szerecsendióval, pici Vegetával is megbolondítani).
Elkészítés:
A tojásokat keményra főzzük (forrástól 7 perc), hideg vízzel leöblitjük, asztallapon meggörgetve összetörjük a héját, így könnyen meg lehet hámozni. Karikákra szeleteljük. A kolbászt forró víz alá tartjuk kicsit, megtöröljük, meghámozzuk, karikázzuk.
A krumplit sós vízben majdnem teljesen megfőzzük (forrástól 20 perc közepes méretű krumpli esetén), hideg vízzel leöblítjük (így könyebb hámozni), meghámozzuk, 3 mm-es karikákra vágjuk. Vajazott tűzálló tálba rétegezzük a krumlit, a tojást, a kolbászt. A régeteket a fűszerezett besamellel meglocsoljuk, sütőben pirosra sütjük.
Besamel mártás: vajat olvasztunk, lisztet szórunk rá, pirítjuk kicsit, felöntjük tejjel, sózzuk, fűszerezzük. Kézi habverővel folyamatosan kevergetjük addig, míg mártássá sűrűsödik. Végül a tejfölt is beleforraljuk. (Egy tojássárgájával is lehet dúsítani, de vigyázva, már ne legyen a tűzön az edény, a tejföl után keverjük hozzá, nehogy a forró mártás összekapja a tojássárgáját).
Savanyúsággal, salátával, (kenyérrel) tálaljuk.
Az így elkészített rakott krumpli garantáltan nem száraz, nem fojtós (mint anno a napköziben), másnap is finom. A mártás selymesen krémes, hogy írjak még valami szépet:)
Szoktam készíteni sajtmártással is: Rakott brugonya sajtmártással.
6 megjegyzés:
Guszta, nagyon szeretem nálunk is gyakran van terítéken!
Gyöngyikém! Én is állandóan variálom, néha egy kis tarja, meg ez az...
Én úgy tudom, aztán lehet hogy rosszul, de a francia rakott az egy réteg burgonyakarika, arra sonkaszeletek, arra pedig sajtszeletek,közte egy kevés fokhagyma lapkákra vágva,így rétegezve tovább,sózzák, borsozzák, amikor
tele a sütőedény akkor leöntik tejszínnel, hogy ellepje és pirosra sütik. Ettem már, nagyon finom, de a magyaroshoz képest erősen light-os.
Ja, Gyöngyi egyszer úgy is próbáld ki, hogy a rétegek közé vékony hagymakarikákat is tégy, még jobb ízt ad az egésznek:-))))
Anikó, jó ötlet a hagymakarika, legközelebb kipróbálom!
Én is sok variációban sütöm, attól függően, épp mi van itthon. Virslivel, lecsókolbásszal, de a parasztkolbász a nyerő. Ami stabil, a krumpli, a tojás és a besamel:) Bár az is változó, mivel fűszerezem, és ha sajtos, az is többféle sajt lehet.
Egy biztos, eddig mindig átkozottul gyorsan elfogyott:)
Hát igen, az egyik legjobb étel a világon, nem ismerek olyan embert aki nem szereti:-))))
Megjegyzés küldése