FRANCIA (?) RAKOTT BURGONYA

Azért írtam kérdőjelesen, mert én már 30 éve így készítem általában a rakott krumplit, ám csak mostanában fedeztem fel, hogy valószínűleg "francia" rakott brugonyát ettünk eddig:) Mindig tanul az ember:)
Bár lehet, hogy mégsem francia, most rákerestem a neten, vannak olyan bloggerek, akik szerint a francia rakott burgonyában kolbász nincs.. Sőt, lehet, hogy tojás se..
Az enyémben van, az Uram ki is tagadna, ha kobász nélkül adnám elé..

Hozzávalók: Krumpli, parasztkolbász, tojás, vaj, liszt, tej, tejföl, fűszer (ez nálam változó, most éppen Maggi Húsvarázs ételízesítő volt, finom lett ezzel is, de lehet szerecsendióval, pici Vegetával is megbolondítani).

Elkészítés:
A tojásokat keményra főzzük (forrástól 7 perc), hideg vízzel leöblitjük, asztallapon meggörgetve összetörjük a héját, így könnyen meg lehet hámozni. Karikákra szeleteljük. A kolbászt forró víz alá tartjuk kicsit, megtöröljük, meghámozzuk, karikázzuk.
A krumplit sós vízben majdnem teljesen megfőzzük (forrástól 20 perc közepes méretű krumpli esetén), hideg vízzel leöblítjük (így könyebb hámozni), meghámozzuk, 3 mm-es karikákra vágjuk. Vajazott tűzálló tálba rétegezzük a krumlit, a tojást, a kolbászt. A régeteket a fűszerezett besamellel meglocsoljuk, sütőben pirosra sütjük.
Besamel mártás: vajat olvasztunk, lisztet szórunk rá, pirítjuk kicsit, felöntjük tejjel, sózzuk, fűszerezzük. Kézi habverővel folyamatosan kevergetjük addig, míg mártássá sűrűsödik. Végül a tejfölt is beleforraljuk. (Egy tojássárgájával is lehet dúsítani, de vigyázva, már ne legyen a tűzön az edény, a tejföl után keverjük hozzá, nehogy a forró mártás összekapja a tojássárgáját).

Savanyúsággal, salátával, (kenyérrel) tálaljuk.
Az így elkészített rakott krumpli garantáltan nem száraz, nem fojtós (mint anno a napköziben), másnap is finom. A mártás selymesen krémes, hogy írjak még valami szépet:)


Szoktam készíteni sajtmártással is: Rakott brugonya sajtmártással.






6 megjegyzés:

Éva írta...

Guszta, nagyon szeretem nálunk is gyakran van terítéken!

babette írta...

Gyöngyikém! Én is állandóan variálom, néha egy kis tarja, meg ez az...

Anikó írta...

Én úgy tudom, aztán lehet hogy rosszul, de a francia rakott az egy réteg burgonyakarika, arra sonkaszeletek, arra pedig sajtszeletek,közte egy kevés fokhagyma lapkákra vágva,így rétegezve tovább,sózzák, borsozzák, amikor
tele a sütőedény akkor leöntik tejszínnel, hogy ellepje és pirosra sütik. Ettem már, nagyon finom, de a magyaroshoz képest erősen light-os.

Anikó írta...

Ja, Gyöngyi egyszer úgy is próbáld ki, hogy a rétegek közé vékony hagymakarikákat is tégy, még jobb ízt ad az egésznek:-))))

Gyöngyi írta...

Anikó, jó ötlet a hagymakarika, legközelebb kipróbálom!
Én is sok variációban sütöm, attól függően, épp mi van itthon. Virslivel, lecsókolbásszal, de a parasztkolbász a nyerő. Ami stabil, a krumpli, a tojás és a besamel:) Bár az is változó, mivel fűszerezem, és ha sajtos, az is többféle sajt lehet.
Egy biztos, eddig mindig átkozottul gyorsan elfogyott:)

Anikó írta...

Hát igen, az egyik legjobb étel a világon, nem ismerek olyan embert aki nem szereti:-))))