TORKOS CSÜTÖRTÖK



Torkos csütörtök
A Torkos Csütörtök régi magyar népszokás, amit néhány éve az éttermek forgalmának növelése és az éttermi kultúra fejlesztése érdekében támasztottak föl. A kampánynapon az éttermek többsége féláron várja vendégeit.

A farsangi szokásokra jellemző volt a bőséges étkezés, a kiadós ételek fogyasztása. Húshagyó kedden éjfélkor abbamaradtak a mulatságok, és hamvazószerdán kezdetét vette a húsvéti böjt. A hamvazószerdát követő csütörtökön egy napra felfüggesztették a böjtöt, hogy a farsangi maradékokat elfogyasszák. Ennek a napnak zabáló, tobzódó, vagy torkos csütörtök volt a neve.


2009-ben a Torkos Csütörtök kampányt február 26-én rendezik. Azért a szokásostól eltérő időpontban, mert 2009-ben április 12-re esik húsvétvasárnap.

Az éttermeket népszerűsítő, közkedvelt kampányt a Magyar Turizmus Zrt. szervezi, 2009-ben immár a 4. alkalommal. A Torkos Csütörtök akció sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2006 óta megduplázódott a csatlakozó éttermek száma (2006: 499, 2007: 683, 2008: 1060, 2009 (február 11-én): 1194). Az MT Zrt. még február 24-ig fogadja a jelentkezéseket. De talán még nagyobb siker, hogy a szervezők becslése szerint a tavalyi akcióban összességében 180 000 vendég "torkoskodott".


Azzal, hogy egy étterem csatlakozik a Torkos Csütörtök akcióhoz vállalja, hogy az azon a héten és előző héten használt 'a la carte' étlap és itallapot megtartja és az étel- és italfogyasztásra együttesen ad 50%-os kedvezményt. Tehát a gyomrunkat megterhelhetjük, de a pénztárcánkat nem.
Forrás: Vendégváró.hu

10 megjegyzés:

Unknown írta...

Ilyenkor esetleg az emberek nem tudják mi az elég, és rosszul lesznek.

dédike írta...

A plusz 3 kilómra Anikóval azért el mentünk sütizni. /1 darab/De nem voltam telhetetlen.

Der Alte írta...

Bevallom, hogy a 10 napos betegségem után nagyon jól esett egy kis torkoskodás. E napon én egy jó adag pulyka gordon-t ettem. Bizony vétkeztem, de már nagyon ki voltam éhezve.

semilin írta...

Valami jobb nevet is adhattak volna ennek a "hagyománynak", hisz a 7 főbűn egyike a torkosság!
Sajnos a híradásokból azt is megtudhatjuk, hogy a tavalyi "akciótól" ketten maradandó izületi gyulladást szereztek az ott elfogyasztott ételben lévő szalmonella fertőzés szövődményeként.

Gyöngyi írta...

Nóri, bizony, ez előfordulhat.. De nem csak a torkos csütörtökön, láss a húsvéti ünnepeket, vagy a karácsonyt, szülinap és még sorolhatnánk... Nehéz ügy, mértékkel, csak óvatosan:)

Gyöngyi írta...

Dédike, irigylésre méltó, hogy CSAK plusz 3 kg-od van! Én sajnos, mostanában ezt nem mondhatom el magamról, de küzdök, küzdök, és próbálok küzdeni ellene:) Csak a csokit és a tortákat valakinek el kéne dugnia előlem!

Gyöngyi írta...

Kedves Béla, szerintem a szervezetünk sokkal okosabb, mint hinnénk! Ha Cordon Blue-re vágytál, meg volt az oka! Kedves egészségedre! (Külhettél volna nekem is:)

Gyöngyi írta...

Emili, tökéletesen igazad van! Nekem a "torkos" szó, alapjáraton egy aranyos pici bűnt jelent pusztán:) Torkoskodni, az azt jelenti, hogy csak belekóstolni, megnyalogatni az a csokikrémet ami a sütihez készül, nem megenni az egészet:)))
Egyszer voltam gyónni, gyerekkoromban.A szüleim egyik kollegájánál voltam hétvégén megőrzésre. Ők jártak vasárnap templomba, és gyónni is elvittek.. Én nem tudtam, mit kell mondan a papbácsinak.. Erre vasárnap lévén, a vendéglátó anyuka azt mondta, mondjam azt, hogy én torkos voltam, ettem előre a csokikrémből.. Én mondtam is a gyóntatószékban, peig nem is volt igaz, nem mertem volnta belekóstólni, hiszen nem szóltak, hogy szabad.
Én sütés főzés közben sem torkoskodom, csak megkóstolom, hogy finom lesz-e, amit készítek:))

semilin írta...

Nagyon édes a történeted Gyöngyöm!
Ha belekóstolsz az ételbe, amit csinálsz, az NEM torkosság!
Szerintem a torkosság azt jelenti, ha valaki - bár nem éhes - mindig, mindenbe beleeszik, magyarul: nem tud önmegtartóztató lenni. És itt az önmegtartóztatáson van a lényeg. Nem kell azonnal minden vágyunknak engedni! Mi lenne, ha a testi vágyainkat is "kóstolgatással" elégítenénk ki? ;))))

Gyöngyi írta...

:)) A mai szlengben a "kóstólgatsz?" kifejezés is negatív kicsengésű lett sajnos, pedig nekem a torkosság, kóstolás nekem inkább játékos kicsengésre utal..