ALMÁS KÖRTELEKVÁR

Hozzávalók:
2,5 kg körte
4-5 db nyári alma
2 db citrom leve
3-4 szegfűszeg, egy kis darabka fahéj
30 dkg szőlőcukor
10 dkg barnacukor.

Elkészítés:
A jó érett, de nem túlérett, lédús körtéket és az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, kockákra vágjuk, és hideg vízbe tesszük, amibe egy citrom levét belepréseltük. (A gyümölcs tiszta súlya 2,2 kg.)

Az előkészített gyümölcsöt robotgép késes karjával pürésítjük, majd fazékba tesszük. Rápréseljük egy citrom levét és hozzáadjuk a teatojásba zárt szegfűszeget és fahéjat. Elkezdjük főzni. Ha felforr, mérsékeljük a lángot, és fedő alatt, időnként megkevergetve, hagyjuk csendesen rotyogni. Kb. 1,5 óra múlva a teatojást eltávolíthatjuk, ekkor ízesítjük cukorral- ízlés szerint - és immár fedő nélkül tovább főzzük, míg kellően besűrűsödik. (Kb. 45 perc, itt már szinte folyamatosan kevergetni kell.) Egy kiskanálnyit tányérra cseppentve és kihűtve ellenőrizhetjük milyen sűrű már a lekvárunk.

Ha kész a lekvár, előkészített, tiszta üvegeket állítunk egy tepsibe forró vízbe, így töltjük be az üvegeket. A lezárás után, letöröljük az esetleg kifolyt lekvárt, és 10 perce fejtetőre állítjuk őket. Végül száraz dunsztba tesszük a kész lekvárunkat 2-3 napra, míg kihűlnek, majd mehetnek a kamrába, pincébe, hűvös helyre.

A már felbontott üveget hűtőben tároljuk.



1 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehet körte almával.Egyszer ettem körtelekvárt, de az is nagyon ízlett! Guszták az üvegekben!