DESIRÉ BURGONYA - VAGY MÉGSE..



Nos, ez az, amit ne próbáljon ki senki ! Vagy mégis? Hátha csak én vagyok ügyetlen.. de ezt nagyon megkérdőjelezném.. A hangzatos név mögött a nagy semmi lapul.

A Tv paprika műsorában, ez egyik szuper szakács receptje volt. Olyan jól nézett ki, macerásnak látszott, de mégis megfogott. Még az a szerencsém, hogy nem vendégek előtt kezdtem el villogni, hanem előbb kipróbáltam (mint mindig, ha új receptbe vágok bele), és bizony jól tettem. Röviden: katasztrófa.

A "szlogen" úgy szólt, hogy nagyon mutatós köret, olyan lesz, mint egy nyitott könyv! A lapjai, kívül ropogósak szép pirosak, belül fehérek, és finom puhák lesznek,.

Íme, a recept:
A meghámozott krumplit nagyon vékonyra kell szeletelni, majd egy tepsibe rétegezni úgy, hogy a közöket sózzuk, és vaj darabkákkal megszórjuk. Ha a tepsink megtelt (ennek később lesz jelentősége), akkor felöntjük annyi húslével, amennyi ellepi. Letakarva, alacsony hőmérsékleten, 180 C fok, 3 órát sütni. Ha kész, akkor nehezéket tenni rá (ezért kellett a tele tepsi), és egy éjszakán át préselni! Másnap nagyobb szeletekbe vágni, és forró, bő olajban kisütni.

A szeleteléssel, rétegezéssel, sütéssel nem volt gond. Jó, nem 4 óráig kínlódtam vele, hanem gyorsabban és 200 fokon sütöttem, míg nagyjából puha lett a lelkem. Lefóliáztam, nehezék megvolt, alvás a hűtőben megvolt, aztán jött a baj:

A szeleteléskor még egyben volt szépen, ám amikor a bő, forró olajba tettem akkor ütött be a krach. A sütés elején még reménykedtem, ám egy idő után elkezdett lapjaira hullani a szépen megtervezett könyvem, vele együtt az álmaim, hogy egy olyan szép könyvet tudok sütni, mint a tv-ben volt (igaz, csak egy pillanatra láttam) ...
Nem elég, hogy csalódtam, még sokáig is tartott, míg egyáltalán valami színt kapott! Végül – nehogy már ennyi energiát belefektetve a kukában kössön ki, daraboltam, és a sütőbe tolva átsütöttem, a végén picit grilleztem. Elfogyott.

Összegezve:
Ráment egy „estém”, egy „fél délelőtt”, és az eredmény messze az elvárások alatt volt, NE próbáljátok ki! A hab a tortán, hogy még lelkesen fotóztam is, megmutatandó, milyen látványos köretet lehet készíteni..

Tanulság: Krumpliból nem lehet könyvet csinálni. Maximum könyvből „salátát”:)





5 megjegyzés:

Kata írta...

Így van ez, amikor utólag derül ki, hogy trükköztek vele, amikor megmutatták...
ha a mi receptjeinkből nem sikerül valakinek valami, azonnal tudnak szólni...no comment...
Ki volt az a "híres" szakács, csak mihez tartás végett elmondod?

Hajnal írta...

Sajnálom,hogy kudarc ért :-(
Én is szoktam így lenni sajna!! Sőt engem úgy meg szokott viselni a dolog,hogy idegességemben még bőgök is,hogy hogy lehetek ennyire béna,hogy nekem nem sikerül,mikor másnak meg igen :-(
Szóval fel a fejjel :-)!!

Gyöngyi írta...

Kata, nem tudom a nevét, egy barna csaj volt, majd figyelem, hátha látom még - nem mintha vágynék rá..

Hajni, a kétségbeesem perióduson én már túl vagyok hál Istennek, ma már nem szomorkodom, bosszant, de gyorsan túllépek rajta. Ha valami nem sikerül, de mégis ehető, akkor kitalálok valami új nevet, és azt mondom, ilyet akartam:) Régen azt se mondtam meg előre, hogy levest főzök, vagy főzeléket:) Egy nőnek legyenek titkai:))

Liza írta...

Ha valamit csinál az ember kudarcok érhetik. Azt hiszem ez a konyhai munkánál is gyakran előfordul.
Szerencse, hogy lehet korrigálni illetve javítani a dolgon. Szóval szerintem ezért nem kell nagyon elkeseredni, ez mindenkivel előfordulhat.

Szeretnélek egy játékra meghívni, kérlek nézz be hozzám!

szepyke írta...

Tv paprika recept???:)))
Én egyszer addig zaklattam őket, míg elküldték az egyik sütemény receptjét...
Megcsináltam, és ment a kukába!
Fel a fejjel, ne használj olyat, ami nem kipróbált recept, mert azzal mindig megjárja az ember.
Ezért is csináltuk az újságot, mert már nagyon elég volt az ilyesmiből!