ÖRDÖGI CSOKITORTA



Talán két éve láttam Sthal Judit egyik műsorában, miután jó csokisnak tűnt, gyorsan le is firkáltam a "receptet", egy fecnire. Pár hét múlva elkészítettem, és bizony, nem indítottam volna egy szépségversenyen sem.. A fecnim hátuljára ráírtam, akkor, hogy potyogós és ragad:) Aztán megint a kezembe került ez a fecni...
Kerestem az eredeti receptet, hátha elírtam valamit - de nem találtam a tv-nél sem, Sthal honlapján sem.
Viszont a csokissága, gyorsasága izgatott, így néhányszor még nekifutottam, hol ezt növeltem, hol azt csökkentettem, cserélgettem (pld. végül 4 dl víz helyett 2 dl tej lett, darabos dió helyett darált dió). A nevet megtartva (szuper név, mindig gondban vagyok az elnevezésekkel, mint már x-szer írtam), elnyerte végleges formáját a recept, most már nem változtatok rajta, így ahogy van elmentem, nekünk ízlik:)

Hozzávalók:
15 dkg liszt
5 dkg darált dió
5 dkg kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
20 dkg cukor
10 dkg vaj
2 db tojás
2 dl tej
Mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
5 dkg vaj.

Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, a darált diót, a kakaóport, a szódabikarbónát, a sütőport és egy csipet sót. Egy másik tálban habosra keverjük a vajat a cukorral, majd a tojásokkal. Hozzáöntjük a tejet, ezzel is elkeverjük, majd a száraz alapanyagokhoz öntjük. Egyneművé keverjük, és sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük. A tetejét elsimítjuk és előmelegített sütőben, 200 C fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba). Ha kész, lekapcsolt, de nyitott ajtajú sütőben hagyjuk még 5 percet pihenni, majd rácsra téve lehűtjük.
A vajat felolvasszuk a csokoládéval gőzfürdő felett, vagy mikrohullámon, és a tortára kenjük.

Egyszerűen elkészíthető, és nagyon csokis csokoládétortát kapunk! Ha akarjuk, félbe vágva valami különleges lekvárral, pld. fekete ribizli lekvárral is megkenhetjük, tehetünk rá tejszínhabot, lehet variálni!




7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Huh :-) Engem nem kell sokáig győzködni!!

Hajnal írta...

Ezt ki fogom próbálni,az tuti :-)
Köszi a kipróbált receptet!!

Gyöngyi írta...

Majd meséljetek! Ha egy kis rumos meggyet is teszünk a tésztába, még ördögibb:)

Névtelen írta...

Nem sok az a cukor? Elég sokfajta receptet láttam ördögi csokitortaként, volt amiben csak 5! dkg volt. Érdekelne hogy ezzel így nagyon édes lesz?

Gyöngyi írta...

Szia Névtelen! Nem, nem sok a cukor!! Van, ahol 25 dkg-ot használnak.. Az 5 dkg biztos, hogy elírás lehet, az nagyon- nagyon kevés.. ennyi kakaóhoz, liszthez, vajhoz bizony kell a 20 dkg!

KATIKA írta...

kakaóport nem lanygos vizze kell elkeverni? köszi a recepted elhagytam :) nagyon fincsi és nem is drága torta kellemes karácsonyt :)

Gyöngyi írta...

Katika, itt nem. De ha kakaót akarsz inni, akkor praktikus meleg tejbe tenni, könyebben feloldódik:) Boldog Karácsonyi Ünnepet kívánok!