MEDVETÖPRENGÉS..



Weöres Sándor: A medve töprengése

Jön a tavasz, megy a tél,
Barna medve üldögél:
Kibújás, vagy bebújás?
Ez a gondom óriás!

Ha kibújok, vacogok,
ha bebújok, hortyogok:
ha kibújok, jót eszem,
ba bebújok, éhezem.

Barlangomból kinézzek-e?
Fák közt szétfürkésszek-e?
Lesz-e málna, odú-méz?
Ez a kérdés, de nehéz!

Február 2-ról, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáról azt tartották, hogy ha ezen a napon a medve kibújik a barlangjából és meglátja a saját árnyékát, vagyis szép idő van és süt a nap, akkor visszabújik a barlangjába, mert még zord idő várható. De ha borús és zúzmarás, hideg az idő, akkor kint marad, mert nemsokára jön a meleg. Gyertyaszentelő napján szentelték meg a gyertyát, amelyből általában egy párat tartottak a házban. Ezt gyújtották meg nagy vihar idején vagy ha súlyos beteg volt a családban. Ilyen gyertya égett az újszülött bölcsőjénél is, hogy a gonosz a keresztelőig el ne vihesse a még megkereszteletlen gyermeket.

Nagy Lajos, a Képtelen természetrajz című könyvében így ír a medvéhez kapcsolódó népi hiedelemről:

"A medve utálja a telet, ebben e tanulmány jó ízlésű írójához hasonlít. Az egész telet átalussza barlangjában, s ez által a szénkérdést s a spanyolnátha kérdését a lehető legpraktikusabban oldja meg, tehát nem is olyan ostoba állat, mint amilyennek kinéz. Gyertyaszentelőkor előjön a barlangból és szétnéz; ha szép idő van, a néphit szerint visszabújik a barlangjába, mert arról megtudja, hogy még sokáig tart a tél, ha pedig csúnya idő van, akkor künn marad, mert tudja, hogy nemsokára kitavaszodik. Így hiszi ezt a nép. A medve azonban sokkal ravaszabb, mint a nép és az ő hite, ha szép idő van, kinn marad, azért, mert szép idő van, ha pedig csúnya idő van, akkor visszamegy a barlangjába, azért, mert juj, de csúnya idő van odakinn. Ez a lehető legkörmönfontabb gondolkodás, amit a medve még azáltal is komplikál, hogy nem pont gyertyaszentelőkor bújik elő, hanem csak úgy gyertyaszentelő tájban, egy kicsit korábban, vagy egy kicsit későbben, csak azért, hogy a néphit egyáltalában ne tudjon rajta eligazodni."



4 megjegyzés:

Liza írta...

Akkor most visszabújt a medve, vagy maradt kint? Nem is figyeltem meg tegnap, hogy sütött-e a nap.
Nem nagyon szeretem a telet, szívesen lennék medve, hogy átaludjam.

semilin írta...

Manapság egy napon belül van napsütés, borongós havazás is. Hány órakor kell figyelni a macit? :)))))

dédike írta...

Szegény maci, ki-be szaladgálhat, hogy mindenki kedvére tegyen....
Úgy látom, jó kis párnája van!

Gyöngyi írta...

Állítólag az állatkerti medvék nem tudnak jósolni, az ő életük más, mint a szabadon élő társaiké, nem alszanak téli álmot. Hiszen nincs se túl hideg, se táplálékhiány, így nem indokolt a szundizás. Gabi medvéről olvastam (24 éves), hogy reggelizett, napközben megmutatta magát, és vacsi után már ledőlt aludni.. Ám ez nem mérvadó, hisz mindennap ezt teszi:)
Tehát medve ide, vagy oda, bízzunk inkább a meteorológusok előrejelzéséiben, mint az állatkerti medvék jóslásában.
Azonban érdekes megfigyeléseket tettek az állatkertben: Kiderült, hogy az időjóslásra a barna mackóknál sokkal alkalmasabbak lennének a jegesmedvék, náluk ugyanis a hőmérséklet függvényében változik a fürdőzési aktivitás. A jegesmedvék a meleg közeledtével gyakrabban, a hideg érkezte előtt pedig ritkábban fürdőznek, s ezzel 1-2 nappal előre képesek megjósolni az időjárásban bekövetkező változást.