ÚJ MAGYAR TALÁLMÁNY



Bombaként robbant az új magyar találmány, gondolom sokakat érdekelhet.. Tovább gondolva a lehetőségeket, felmerült bennem:
Mi lenne, ha minden épület ezzel a cseréppel lenne befedve? Amíg süt a nap, olcsóbb lenne az életünk.. Ennek mennyire "örülnének" az áramszolgáltatók? Valyon mennyi az élettartama ennek a cserépnek? Milyen gyakran kellene cserélni?
Egy tv-interjúban nyilakozott a feltaláló, ott elmondta, hogy az árakat úgy kalkulálják majd, hogy a hazai felhasználók előnyben részesülnek, itt olcsóbban megvehetjük a terméket, mint külföldön. Remélem megfizethető ár lesz ez a kedvezményesebb ár!

Az új magyar világszabadalmat, az ún. napelemes tetőcserepet óriási siker övezte Münchenben és Budapesten is. Idén novemberben kezdik gyártani a BAZ-megyei Harsányban. Évente egymillió darabot készítenek. A megrendelők között nyugat-európai, amerikai és ázsiai ügyfelek is vannak. A hagyományos napelemeknél olcsóbb lesz a telepítésük, könnyen beépíthető az eredeti tetőszerkezetbe, és 10-40%-kal több energiát képes termelni.

Géniusz Európa nagydíjat kapott.
A 2009. szeptember 9-13. között Budapesten megrendezett Nemzetközi Találmányi Vásáron számos új magyar felfedezéssel ismerkedhettek meg a látogatók. A feltalálók versenyére 135 magyar és 185 külföldi találmány nevezett be. Tóth Miklós 44 éves elektronikai szakember napelemes tetőcserép szabadalmával nyerte el a Géniusz Európa nagydíjat a fesztiválon. Még a budapesti vásárt megelőzően a májusi müncheni InterSolar expón mutatták be először a találmányt a szakmai közönségnek, ahol szinte bombaként robbant a forradalmi szabadalom.

Világszabadalom
A feltaláló régóta foglalkozott a megújuló energiaforrásokkal, kutatásai eredményeként most kifejlesztette az ún. TMT Napelemes Cserép Rendszert (TMT Solar Tile System), amelyre 2007-ben világszabadalmat jegyeztetett be. „Az esztétikum és a céltudatosság inspirált az új napelemes rendszer kifejlesztésében, melynek alkalmazásával a felhasználó korlátlan lehetőségeket kap a saját otthonának esztétikus, környezetbe illő napelemes energia rendszerének kialakításához” – foglalja össze Tóth Miklós a szabadalom lényegét. A találmány tehát nemcsak a napelemes energiatermelés hatékonyságát növeli, hanem esztétikailag is újdonságot hoz, hiszen az által tervezett tetőcserép – akár utólag is – beilleszthető a ház eredeti tetőszerkezetébe, így a ház és tető építészeti stílusa nem szenved csorbát. Novemberben indul a gyártás a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Harsányban idén november végén kezdődhet a termékgyártás, addigra épül fel a termelői kapacitás. Évente egymillió darab cserép gyártását tervezik, többféle típusban lehet rendelni. A beruházás összértéke 700-800 millió forint, ebből 150 millió forint a gyár megépítése, míg 500-600 millió forintértékben telepítenek gyártókapacitást és gépeket. A 3000 négyzetméteres telket jelképes összegért kapták meg a helyi önkormányzattól, állami támogatást nem kaptak, a bankokra pedig egyáltalán nem számított. Ennyit a hazai kkv-szektor finanszírozásáról és az innovációról. Megrendelések már a világ valamennyi tájáról érkeztek, így többek között az USA-ból, Mexikóból, Olaszországból, Németországból és Franciaországból – mondta a feltaláló. Több mint 30 országból érdeklődtek eddig a forgalmazói jogok iránt. A cserép súlya típustól függően 1,2-1,5 kg között váltakozik, és egy négyzetméternyi felület megépítéséhez 10-14 db cserépre lehet szükségünk. Egy családi ház teljes áramellátásához 100–300 napelemes cseréppel számolhatunk.

A napelemes cserép előnyei:
• fagy- és hőálló, UV-sugárzásnak ellenálló,
• nem égethető, anyagában színezett,
• kompatibilis a nemzetközi rendszerekkel,
• bármilyen formájú tetőcseréppel felépített tetőhéjazatba rakható,
• energiatermelő felülete 10-40%-kal nagyobb a hagyományosnál,
• műemlékvédelem alatt álló épületeken alkalmazható,
• nem kellenek kiegészítő egységek (elektromos vezetősín, vezeték, tartó),
• a meglévő cserép helyére illeszkedik,
• szabálytalan tetőszerkezetben is használható,
• telepítéskor azonnal működőképes, külön beszabályozást nem igényel,
• korlátlanul (akár egyeként is) bővíthető,
• a tetőszerkezetet alkotó gerendák keresztmetszete 50%-kal kisebb lehet a súly csökkenése miatt,
• felhasználási környezet: -40ºC tól + 110ºC-ig,
• fényáteresztő képessége 10%-kal magasabb az üvegnél,
• nincs vizuális környezetszennyezés, kötött formák

Az eddig forgalomban lévő napelemtáblák fő alkalmazási korlátja, hogy meghatározott méretben több szoláris egység összeépítésével fix egységeket alkotnak. A napelemek ráadásul egy tartószerkezet segítségével kerülnek a tetőre, azokat csak utólag lehet telepíteni, így a tetőfedés egységét és a tetők esztétikai összképét megbontják, emiatt védett műemléképületeknél nem alkalmazhatóak. További hátrányuk, hogy ha bármelyik szolárcella meghibásodik, azok nem cserélhetőek vagy javíthatóak, hiszen azokat előzetesen gyárilag fixen a táblákba szerelték. Ráadásul az elektromos energia tárolásához külön akkumulátorok és akkutároló helyiség szükséges. Esztétikai és gazdaságossági szempontoknak kis mértékben felelnek meg – summázza Tóth Miklós a hagyományos napelemek hátrányait. Bármilyen formában, színben, alakzatban „A beépítésekor csak a meglévő tetőcserepet kell kivenni, így utólag is beilleszthetjük a helyére az új napelemes cserepet azonos formában, méretben és színben. A súlya harmad akkora, mint a tetőn lévő héjazaté, ezért a tetőt statikailag nem terheli, mert kiváltja az agyag, a beton, a pala tetőcserép súlyát. A tetőn bármilyen elrendezési módban, alakzatban alkalmazhatóak, ferde és párhuzamos tető kialakításnál egyaránt” – magyarázza Tóth Miklós. Beruházás szempontjából költségtakarékos, mert
egyenként is bővíthető a rendszer a rendelkezésre álló anyagi források szerint. A napelemes cseréphez nem kell külön áramvezető gyűjtősínt és kábelösszekötéseket használni, mert azok integrálva vannak a készülékben. (Embedded image moved to file: pic18300.gif)

10-40%-kal több energiát termel
A hagyományos napelemnél 10-40%-kal több energiát képes termelni, ami egy négyzetméter felületen egyszerre 140-220 W elektromos áramot jelenthet. A napelemes cserép rendelkezik saját tölthető speciális akkumulátorokkal, ezért külső akkumulátorok alkalmazása és külön akkuhelyiség nem szükséges. Napközben fény hatására a cserép elektromos energiát termel, ami azonnal felhasználható, ugyanakkor a saját beépített akkumulátorok töltése is ilyenkor történik. Éjszakai fény hiányában a napelemek nem működnek, viszont a beépített akkumulátorok az energiát leadják, emiatt a működés 24 órás üzemű. Már készül akkumulátorok nélkül is, ilyenkor közvetlenül a rákapcsolt elektromos fogyasztókat látja el. A napelemes cserép bármely a piacon kapható DC/AC, DC/DC elektromos inverterrel használható, azokkal kompatibilis, a hazai és nemzetközi szabványoknak megfelelő névleges feszültséggel készülnek. A termékről bővebben http://www.ideassolar.hu/. olvasható.. (Ingatlanmagazin)



3 megjegyzés:

dédike írta...

Néztem a műsort, de kár, hogy olyan későn van!. Sok jó dolgot mutatnak.

Ha fiatalabb volnék, de nekem ez már csak ábránd marad, pedig jó dolog . Kár, hogy az áráról nem volt szó.....

Der Alte írta...

Szenzációs megoldás lenne, ha nem volna olyan drága. - Nagyon hosszú a megtérülési idő. - Már sok okos a sörösdobozos napkollektor építésével is foglalkozik.

Aliz írta...

Nem ehhez a témához szeretnék hozzászólni, hanem egy játékra hívni. Természetesen csak akkor, ha van kedved és időd hozzá. Itt találod.
http://alizkonyha.blogspot.com/2010/01/virtualis-etlap.html
Tényleg érdekelne, hogy melyik receptjeidet tartod a legjobbnak vagy a legkedvesebbnek. Nekem nagyon nehéz volt választani.:)