MODOROSSÁG és a SZAVAK EREJE

Egy szösszenet a Modorosblog oldaról annyira tetszett, jót mulattam rajta, hogy idézem. Érdemes elolvasni - ilyenek lennénk?

"Kedves Tiborom,
lépten nyomon megemlítgettük őket, de nagyposzt még nem született a gasztrosznobokból, a krémjük "gasztroblogot is ír, főleg ilyesféle rettenetek alapján készült a következő szösszenet:)

Tehát a gasztroblogger:
• n+2 db gyerkőc boldog anyukája, akinek a munkája a hobbija
• VAGY kőgazdag szingli aki csak nyers sóskasalátát csipeget kis körtével és gorgonzolával, mert a körte krémes roppanása fantasztikusan kiegészíti a keresnyés friss sóskát.
• legrosszabb esetben ovo-lakto vegetáriánus, néha mézet sem fogyaszt (méhek kihasználása), meg van róla győződve, hogy az ember növényevő állat, ezt néha hasonszőrű oldalak idézeteivel támasztja alá. Ő nem azért jött erre a világra hogy kihasználja az állatokat, elszorul a szíve, ha ketreces tartású csirkék tetemeit látja a piacon (amit a többi gasztrobloggerrel karöltve naponta kétszer látogat, és kizárólag őstermelő nénikéktől vásárol illatos friss zöld árut, minden szemet előre megkóstol és hevesen tiltakozik az eper nejlonszatyorba csomagolása ellen, barbárság.) Nyers gabonaszemeket és virágokat is előszeretettel fogyaszt, ezek receptjének leírása után kifejti, mennyire undorító és szörnyű ha valaki halott állatok rituálisan feltrancsírozott koncaival mérgezi magát
• rajong a különleges ízpárosításokért, mint a zöld teás marhasült és az ecetes eper
• szenvedélyesen gyűlöli a ketchupot, a vegetát és az "üveges trutyikat"
• néha kördéseket indítanak, amikben töredelmesen bevallják, hogy néhanapján igenis használják ezeket, valamint elárulnak pár titkot magunkról, például hogyan kezdtek főzni illetve Férj melyik romantikus vacsora után szeretett beléjük véglegesen
• párjukra nevének kezdőbetűjével vagy Férjként, a Zúrként hivatkoznak. Gyerekeiket aranyos otthoni beceneveiken hívják.
• kiskertecskéje vagy konyhakertje van, a balkonon vagy vidéki rokonoknál, ahol olyan friss a levegő, hogy harapni lehet, és harsogó, zamatos gyümölcsöket és zöldségeket termel. Hiszen egyenesen a tőről szakajtva a legfinomabb a zöldáru, bármi máshonnan származó pedig az üvegházban felfújt vízízű rémség
• zöldfűszerek nélkül csak vergődik
• legnagyobb öröm számára a boldog arcocskák látványa, amikor lelkesen falatozzák, amibe ő még a lelkét is belefőzte nekik
• a pácban fürdeti a pipit, utána tűpróbáig napoztatja a sütőben. Ez az idő pont elég arra, hogy a magyaros husi mellé egy gyors roppanós kínai ízvilágú salátát összedobjon. Nem mondja hogy kínai, mert csak a büféverziót próbálta még csak
• az elkészült ételt telefonnal, villanykörte alatt fotózza le, mert kép nélkül semmit sem ér a recept
• rajong a cékla fantasztikus földes aromájáért, nem is nyomja el, csak egy csepp halszósszal ízesített bazsalikomos balzsamecetkrémet csorgat rá
• olyan éttermekbe jár, amiket aztán húzhat a kritikáiban (általában félgyorséttermek illetve turistalehúzásra szakososdott csárdák)
• helyesírása igen sok kivetnivalót hagy maga után, olyan hibákat vét mint rízs, mindíg, valamint túl sok vesszőt használ.
• a beszámolója a hétvégi kerti sütögetésről vagy vidéki gasztrokirándulásról az általános alsós fogalmazások stílusában íródik és biztos benne vannak a "hangulat a tetőfokára hágott" és "szaftos, füstös grillhusi" kifejezések (ez többnyire csirkét és pulykát, vagyis száradásra hajlamos húsokat takar)
• külön hámozója van krumplihoz, répához, almához, csicsókához (sic!).
• a többi blogírót kollégának/kolleginának vagy bloggerina-társnak hívja és közös piacozásokat szerveznek.
• mindenbe tesz friss bazsalikomot. A szárított szentségtörés.
• egész télen szidja a havat, a nyár után áhítozik, nyáron panaszkodik a melegre és július-augusztusban nem kapcsolja be a sütőt, csak ha nagyon elvetemültnek érzi magát. Ilyenkor olyan dolgokat készít, amikhez legalább 300 fokon hat órán át égeti kell a sütőt, ír egy panaszkodós posztot, aztán hat fagyireceptet.
• receptjeit első szám első személyben írja, ezzel is kifejezve, hogy mekkora spanyolviasz a sültcukkinis kornflék-carpaccio retekcsíra habbal, és éreztetve, hogy ez szigorúan az ő kifinomult ízlését tükrözi.
• receptjeit általában csakazértis olaszul nevezi el, ha a a legenyhébb mediterrán hatás is érezhető
• készített már interjút ecetmesterrel
• mártáskurzusra jár. Hetente.
• szarvasgombás jércemellet reggelizik

És végül egy recept, hogy megadja a savát-borsát, vérbeli gourmet stílusban:

Levendulapesztós folyami rák-confit vajas bébirépa-pürével
Annyira mosolygott rám a rák a csarnokban, hogy nem tudtam ellenálni neki. Aztán itthon kezdtem agyalni, hogy mit is készítsek belőle. Reggel, amíg gyerkőc az udvaron rohangált kiegyeltem a zöldfűszer-ágyásomat, és ahogy ott hajlongtam, guggoltam, megcsapott az édes-fűszeres levendulaillat, és akkor beugrott, hogy (itt valamelyik társbloggerina nickje következik) kollégánál isteni levendulapesztót láttam. Szedtem is egy nagy csokor levendulát, és bevonultam a konyhába.
Először is megpucolom a rákot, azután pár kanál kiolvasztott házi zsíron lepirítom, 70 fokos sütőbe dugom és 4 órán át napoztatom.
A pesztóhoz a levendulát leszárazom, egy marék illatozó pirított fenyőmaggal és aranyló zöld olívaolajjal elturmixolom (mozsárban kéne összetörni de két virgonc kisded mellett kinek van ideje mozsárral dolgozni). Amikor a rák sütési ideje a vége felé jár, a bébirépákat lekapargatom, sós vízben roppanósra párolom, és azon melegében egy kanál jóféle tisztított vajjal pürésítem. Tálaláskor egy púp pürére helyezem az omlós rákot és megcsorgatom a pesztóval, mint a drágakő cseppek úgy ülnek a pesztó-gyöngyök a napszínű répapürén. Isteni gyors ebéd volt."

Mint írtam, jót szórakoztam az íráson - de azért nem állhatom meg szó nélkül pld. ezt a mondatát:
"helyesírása igen sok kivetnivalót hagy maga után, olyan hibákat vét mint rízs, mindíg, valamint túl sok vesszőt használ."

Nos, nem voltam rest, megszámoltam, nálam 27 hiba van ebben a szösszenetben.. Nem vagyok a Magyar Tudományos Akadémia Helyesírási Bizottságának a tagja, de bizony, ha már írunk, írjunk helyesen. Ha nem sikerül, nem kell kritizálni másokat, ha mi magunk sem tudunk helyesen írni..

Elolvastam néhány hozzászólást is, a legjobban ez tetszett, nem idézem, de ajánlom eolvasásra!

Parajos gőte (goerhe du paraille, gotha con spinacca, gtwieggd synwkddfry) - Professor Pizka írása..

Itt van még egy hozzászólás, ami a Szárnyát, vagy a combját c. filmet idézte fel bennem (aki látta, tudja mire gondolok, aki nem, nézze meg!):

"Ez a bor légiesen könnyed, pajkosan játékos, már-már szemérmetlenül szertelen. Könnyen megnyílik, de igazi báját csak hosszas unszolásra fedi fel. Ekkor aztán felrobban a szánkban a föld ősi ereje, a nyári nap perzselő tüze, és a kristálytiszta víz elsőprő frissessége.."
Ide lehetett volna még írni Franciaország valamelyik napfényes déli lejtőjét, és az évet is, pontosan:) Megjegyzem, vannak bizonyára borászok, akik valóban csukott szemmel is meg tudják mondani, melyik bor honnan származik, mikor készült..

Egyébként humoros, jó írás. A hozzászólások zöme azonban nem tetszett. Lehet utálni, kritizálni másokat, a munkáikat, mindenkinek szíve-joga. Egészségükre. De ezt lehet tenni kulturált módon, a másikat nem sértegetve.

Megvédem azokat, magamat, akik próbálnak részletesen, látványosan leírni egy-egy ételt - hogyan lehet kifejezni a napsütést? csak sárga? Olyan gazdag a magyar nyelv, használni kell! Én még nem láttam olyan receptet, ahol a végén azt írta volna valaki, hogy nesztek, egyétek, "király". Biztosan nem készíteném el!

A szemléltetést szavakkal lehet megtenni írott formában. És persze, fotókkal. No nem profiként dolgozom én sem. De igyekszem.
A napi visszajelzésekből látom, talán érdemes beírni a recepteket, lefotózni, segíthetek abban, hogy más is megkóstolja azt az ételt, tortát. Ha nem kommunikálunk, ugyan honnan tanulnánk meg oly sok mindent?

Sehol sem vagyok a nagy magyar írókhoz, mégis, jó lenne láttatni valamilyen szinten. Itt egy írás, a KENYÉR SÜTÉSRŐL (" A jó, s szép kenyér teteje, oldala hajszálvékonyan repedezett, aranybarna, fényes, ívesen domborodik. Az alja halványbarna, gyűretlen, megkopogtatva dobszerű hangot ad. Bele finoman likacsos").
De idézhetném Krúdy Gyulát, Móricz Zsigmondot és még oly sok írót, akik nem fukarkodtak a jelzőkkel.

A SZAVAKNAK HATALMA VAN.


"Próbáljátok ki:
Képzeld el, hogy a konyhában állsz, és egy citromot tartasz a kezedben, amit épp most vettél ki a hűtőszekrényből. Kezed hidegnek érzi. Nézd meg a külsejét, sárga héját! Viaszos sárga, és a héj a két oldalon egy-egy kis pontban csúcsosodik ki. Nyomd meg kicsit, érezd a tömörségét, és súlyát!
Most emeld a citromot az orrodhoz, és szagold meg! Mennyei az illata, nem igaz? Vágd ketté, és szagold meg újra! Az illat még erősebb. Most pedig harapj bele egy nagyot, hogy a lé a szádban szétáradjon! Csodálatos ízű, nem igaz?
Ennél a pontnál, ha jól használtad a képzelőerődet, csorogni kezd a nyálad....


(José Silva - Agykonroll)Ilyen egyszerű a magyarázat az időnként túlzó jelzőkre - szerintem. Csak láttatni akar, nem kell többet belemagyarázni.

Én csak magamból tudok kiindulni - sokszor határozatlan vagyok, mit adjak asztalra. Jó, hogy vannak olyan blogok, honlapok, amik a főzéssel - sütéssel foglalkoznak, ötleteket kapok.

Le merném fogadni, hogy az idézett poszthoz hozzászólók 80%-a képtelen lenne megfőzni egy lágy tojást, egy paprikás csirkét, egy vörösboros marhapörköltet, vagy egy palacsintát, PÁROLT RIZST, hogy csak néhány alap ételt említsek. Nem pedig nap mint nap ételt adni az asztalra.. A szavakkal nem lehet jól lakni.

Most pedig megyek, és vacsorát készítek.. Mert a Férjemnek vacsorát kell adnom. Ugyanis éhes. Finomat kér. És nekem kell vigyáznom arra is, hogy mi kerül a tányérra. A reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, mind-mind a nőkre hárul - hol kisebb, hol nagyobb létszámú családban. Minden nap! És az ünnepi ebédek is a háziasszony dolga. Lehet kritizálni, de ha elkezdene minden háziasszony, anyuka, nagymama sztrájkolni, ugyan, mit enne a sok okos kritikus?

Egy verssel zárom soraimat:

Gyimóthy Gábor: NYELVLECKE

Egyik olaszóra során,
Ím, a kérdés felmerült:
Hogy milyen nyelv ez a magyar,
Európába hogy került?

Elmeséltem, ahogy tudtam,
Mire képes a magyar.
Elmondtam, hogy sok, sok rag van,
S hogy némelyik mit takar.

És a szókincsben mi rejlik,
A rengeteg árnyalat,
Példaként vegyük csak itt:
Ember, állat, hogy halad?

Elmondtam, hogy mikor járunk,
Mikor mondom, hogy megyek.
Részeg, hogy dülöngél nálunk,
S milyen, ha csak lépdelek.

Miért mondom, hogy botorkál,
Gyalogol, vagy kódorog,
S a sétáló szerelmes pár,
Miért éppen andalog?

A vaddisznó, hogy ha rohan,
Nem üget, de csörtet – és
Bár alakra majdnem olyan,
Miért más a törtetés?

Mondtam volna még azt is hát,
Aki fut, miért nem lohol?
Miért nem vág, ki mezőn átvág,
De tán vágtat valahol.

Aki tipeg, miért nem libeg,
S ez épp úgy nem lebegés,
Minthogy nem csak sánta biceg,
S hebegés nem rebegés!

Mit tesz a ló, ha poroszkál,
Vagy pedig, ha vágtázik?
És a kuvasz, ha somfordál,
Avagy akár bóklászik.

Lábát szedi, aki kitér,
A riadt őz elszökell.
Nem ront be az, aki betér ..
Más nyelven, hogy mondjam el?

Jó lett volna szemléltetni,
Botladozó, mint halad,
Avagy milyen őgyelegni?
Egy szó - egy kép - egy zamat!

Aki "slattyog", miért nem "lófrál"?
Száguldó hová szalad?
Ki vánszorog, miért nem kószál?
S aki kullog, hol marad?

Bandukoló miért nem baktat?
És ha motyog, mit kotyog,
Aki koslat, avagy kaptat,
Avagy császkál és totyog?

Nem csak árnyék, aki suhan,
S nem csak a jármű robog,
Nem csak az áradat rohan,
S nem csak a kocsi kocog.

Aki cselleng, nem csatangol,
Ki "beslisszol" elinal,
Nem "battyog" az, ki bitangol,
Ha mégis: a mese csal!

Hogy a kutya lopakodik,
Sompolyog, majd meglapul,
S ha ráförmedsz, elkotródik.
Hogy mondjam ezt olaszul?

Másik, erre settenkedik,
Sündörög, majd elterül.
Ráripakodsz, elódalog,
Hogy mondjam ezt németül?

Egy csavargó itt kóborol,
Lézeng, ődöng, csavarog,
Lődörög, majd elvándorol,
S többé már nem zavarog.

Ám egy másik itt tekereg,
- Elárulja kósza nesz –
Itt kóvályog, itt ténfereg.
Franciául, hogy van ez?

S hogy a tömeg miért özönlik,
Mikor tódul, vagy vonul,
Vagy hömpölyög, s még sem ömlik,
Hogy mondjam ezt angolul?

Aki surran, miért nem oson,
Vagy miért nem lépeget?
Mindezt csak magyarul tudom,
S tán csak magyarul lehet!

23 megjegyzés:

semilin írta...

Hát ez nagyon tetszett:))))

Hanga írta...

A modoros blogon megjelentekre, a Te reagálásod tetszett a legjobban, remélem sokan elolvassák!!!

alliteracio írta...

Drága Gyöngyikém!
Nagyon rég jártam már feléd (mea culpa), de ez a posztod mindenért kárpótolt!
Fantasztikus vagy, remekül megfogalmaztad a gondolataidat ezzel kapcsolatban...nemkülönben maga az írás is szuper!
Elolvastam én is a hozzászólásokat, meg a parajos gőtét is, meg mindent.
Kedves humorral ír a szerző, szerintem nem bántja ő a gasztrobloggereket....viszont az tuti, hogy rengeteget olvas tőlük, másképp nem tudta volna ezt a jó kis jellemzést megírni! S ha sokat olvas tőlük, akkor viszont tetszik is ám neki, igaz?? (Másképp megnyomná a kis piros ikszet! :-)

A vers is kitűnő, szóval az egész bejegyzésed remek összeállítás, úgy anblokk!!

Millpuszim neked!:)

(Ja! "Elköltöztem" a freeblogra, -remélem működik itt a nevemnél a link-, szóval most már ott vagyok úgymond "napi szinten".....Ha gondolod, kukkants be :))) Köszi!!)
Puszi:
Ági

Gyöngyi írta...

Köszönöm a véleményeket:)
Ágikám, megnéztem az új oldalad, írni nem tudok, spam-nak nézi az üzenetemet a rendszered...

alliteracio írta...

::szomorú szmájli::

Nem tudom, mi lehet az oka....:(
(Már mások is jelezték...)
De azért köszönöm drága, hogy benéztél! :)

alliteracio írta...

hááát...próbáltam megpiszkálni a dógokat...lehet, hogy valami el volt állítódva...(?)...Talán most már lehet kommentálni (elképzelhető, hogy az e-mail cím kódjával volt valami gubanc, nem kérte, vagy ilyesmi...Lehet, hogy azért nem engedte)
Puszi!
Ági

Névtelen írta...

[url=http://20mgprednisone-online.org/]Prednisone With No Prescription[/url] Viagra Pills http://cialis20mg5mg.net/

Névtelen írta...

[url=http://20mgprednisone-online.org/]Buy Prednisone Without Prescription[/url] Viagra http://cialis20mg5mg.net/

Névtelen írta...

[url=http://20mgprednisone-online.org/]Prednisone[/url] Viagra Pills http://cialis20mg5mg.net/

Névtelen írta...

[url=http://20mgprednisone-online.org/]Prednisone[/url] Viagra Online England http://cialis20mg5mg.net/

Névtelen írta...

[url=http://20mgprednisone-online.org/]Prednisone 20 Mg[/url] Viagra Pills http://cialis20mg5mg.net/

Névtelen írta...

[url=http://20mgprednisone-online.org/]Prednisone[/url] Viagra Overnight http://cialis20mg5mg.net/

Névtelen írta...

[url=http://cialis-20mg-lowestprice.org/]cialis-20mg-lowestprice.org.ankor[/url] 5mg-generic-cialis.net.ankor http://prednisone-20mg-buy.com/

Névtelen írta...

[url=http://cialis-20mg-lowestprice.org/]cialis-20mg-lowestprice.org.ankor[/url] 5mg-generic-cialis.net.ankor http://prednisone-20mg-buy.com/

Névtelen írta...

[url=http://cialis-20mg-lowestprice.org/]cialis-20mg-lowestprice.org.ankor[/url] 5mg-generic-cialis.net.ankor http://prednisone-20mg-buy.com/

Névtelen írta...

[url=http://cialis-20mg-lowestprice.org/]cialis-20mg-lowestprice.org.ankor[/url] 5mg-generic-cialis.net.ankor http://prednisone-20mg-buy.com/

Névtelen írta...

[url=http://cialis-20mg-lowestprice.org/]cialis-20mg-lowestprice.org.ankor[/url] 5mg-generic-cialis.net.ankor http://prednisone-20mg-buy.com/

Névtelen írta...

[url=http://buy-pillsviagra.org/]buy-pillsviagra.org.ankor[/url] priceslevitra-generic.com.ankor http://onlinewithoutprescriptionpropecia.net/

Névtelen írta...

[url=http://buy-pillsviagra.org/]buy-pillsviagra.org.ankor[/url] priceslevitra-generic.com.ankor http://onlinewithoutprescriptionpropecia.net/

Névtelen írta...

[url=http://buy-pillsviagra.org/]buy-pillsviagra.org.ankor[/url] priceslevitra-generic.com.ankor http://onlinewithoutprescriptionpropecia.net/

Névtelen írta...

[url=http://buy-pillsviagra.org/]buy-pillsviagra.org.ankor[/url] priceslevitra-generic.com.ankor http://onlinewithoutprescriptionpropecia.net/

Névtelen írta...

[url=http://buy-pillsviagra.org/]buy-pillsviagra.org.ankor[/url] priceslevitra-generic.com.ankor http://onlinewithoutprescriptionpropecia.net/

Névtelen írta...

[url=http://buy-pillsviagra.org/]buy-pillsviagra.org.ankor[/url] priceslevitra-generic.com.ankor http://onlinewithoutprescriptionpropecia.net/