SWEET CHARITY

Még nem igazán kezdődött meg a színházi évad, de azért elvétve néhány kőszínházban már beindultak az előadások. (Szeptember lévén szabadtéri előadásra nem mertünk vállalkozni - mondván, ha eső miatt elnapolnák, akkor Imoláék (a német Barátaink) már nem láthatják a produkciót, kevés volt a nálunk töltött idő..)

Pesti Magyar Színház - 2010. szept. 2. Csütörtök este 7 óra:

Neil Simon - Cy Coleman - Dorothiy Fields:
SWEET CHARITY
- musical -

Federico Fellini - Ennio Flaiano - Tullio Pinelli:
Cabiria éjszakái
című forgatókönyve alapján
Fordította: Zöldi Gergely

A Sweet Charity egy lány története, aki semmi mást nem akar, mint hogy szeressék. Ehhez képest köt ki a Centrál Park tavában, egy híres filmsztár szekrényében, egy elakadt liftben, egy pánikbeteggel, egy fa tetején ejtőernyővel, meg még ki tudja, hány helyen.. Charity, a szabadszájú fiatal lány, vehemensen keresi az igazit, akit mindig az éppen aktuális férfiban vél megtalálni. Nagyon tud ugyan szeretni, de mindig csalódnia kell, miközben a New York-i éjszakában ismeretleneket tesz boldoggá, ő maga nem találja a boldogságot.

A nagy olasz filmmágus, Fedrico Fellini álmodta meg alakját előszor a Cabiria éjszakáiban, aztán Bob Fosse költöztette át a hatvanas évek New Yorkjába, mint Sweet Charty-t, Neil Simon segítségével. Bob Fosse 1966-ban nagy sikerű Broadway-darabot rendezett. A Sweet Charity fülbesmászó zenéjét Cy Colemannek és Dorothy Fieldsnek köszönheti, a koreográfiáért pedig maga a rendező felelt. Fosse a Broadway után 1969-ben mozifilmet készített a darabból. Az amerikai musicalben Shirley MacLaine játszotta Charity szerepét. A filmet a következő évben Oscar-díjra jelölték a legjobb látványtervezés, a legjobb adaptált filmzene, a legjobb jelmeztervezés kategóriában, Shirley MacLaine-t pedig Golden Globe-díjra a legjobb vígjáték,- vagy musical színésznő kategóriában.

A pesti Magyar Színházban látott előadás nekünk tetszett, igazán szórakoztató volt. Molnár Gál Péter nem írt róla túl fényes kritikát a Népszabadságban. Igazsága vagyon némely dologban - a túl erős hagosítás zavaró volt időnként.. Ám szerintem közel sem volt olyan kiábrándító az előadás, ahogy MGP írja. Igaz, Ő másik szereposztással látta, mégsem hiszem, hogy olyan nagy lenne a különbség a két előadás között.. Íme, néhány a pozitív kritikák közül is, kedvcsinálónak!


Kettős szereposztásban játszák, akiket mi láttunk:

CHARITY HOPE VALENTINE: AUKSZ ÉVA
OSCAR LINDQUIST: JEGERCSIK CSABA
DADDY BRUBECK / HERMAN: PAVLETITS BÉLA
VITTORIO VIDAL: FILLÁR ISTVÁN
URSULA MARCH: BENKŐ NÓRA
NICKIE: SZŰCS KINGA
HELENE: RUTTKAY LAURA
CARMEN PIGANETELLI: DÁNIEL VALI
HIVATALNOK/ BARNEY: SZATMÁRI ATTILA
PORTÁS/ MANFRED: SZATMÁRI ATTILA
ROSIE: NÁNÁSI ÁGNES
SAM: HORVÁTH ZOLTÁN
FRENCHY: JANKOVICS ANNA
BETSY/ JESSICA: DEBRECZENI MÁRTA
BARBARA: SZALAI KATINKA
és sokan mások..

ZENEI VEZETŐ: PUSKÁS PÉTER
Zenekar: Budapest Jazz Orchestra
RENDEZŐ: PESŐCZY RÉKA


2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szeretem a színházat, mert emberközeli, élő. Auksz Évát különösen kedvelem, az István a király c. rockoperában láttam Szegeden a Dóm téren, Koppány lányát játszotta (1983).
Fagyi

Gyöngyi írta...

Szia Fagyi, de jó itt is látni:) Köszi a véleményt!