RUMOS CSERESZNYE, RUMOS MEGGY



Hozzávalók:
Friss cseresznye (meggy), ahogyan érik, illetve ahányszor veszünk
Kristálycukor
Rum.


Elkészítés:
A szép, érett, egészséges friss cseresznyét (meggyet) alaposam megmosom, kimagozom.
Egy 5 literes üveg aljára elkezdem a rétegezést: egy sor kimagozott csersznye (meggy), meghintem kristálycukorral, majd megint gyümölcs, kristálycukor, amíg tart a gyümölcsöm.
Végül felöntöm annyi rummal, amennyi ellepi. Folpackkal, kistányérral lefedem.
Ahogy érik, vagy, vásárolom a következő adag gyümölcsöt, pakolom a tetejére, cukorral megszórom, és felöntöm rummal.
A képen most már véglegesre zártam le, mert megteltek az üvegek..

Hűvösebb helyre teszem, kamrába, hogy a nap ne érje.

A cukor mennyiséget úgy állítom be, ahogy szereti a család, ha nagyon édesszájúak, többet teszek:))
2-3 hét múlva a gyümölcs már szépen átveszi a cukor és rum ízét is, lehet sütikbe használni.

Érdemes többet eltenni, kiváló díszítésekhez, pudingokba, fagylaltokhoz, tortákhoz, süteményekhez és ami még eszünkbe jut!
Remekül eláll, a leve télen a legfinomabb likőr lesz:))
Ugyanígy készíthető más bogyós gyümölcsökkel is, lehet akár vegyesen is, ki mit szeret, nálunk a meggy a menő, és külön a cseresznye, én nem szoktam keverni.



3 megjegyzés:

semilin írta...

Én rum nélkül szoktam, de előfordult már, hogy kiforrt.
Mennyi rumot öntesz rá és főleg milyet? A gyümölcs is enged jó sok lét a cukor miatt nem?

Böbsi írta...

Gyöngyi! Boldog szülinapot kívánok, sok szeretettel!!

Gyöngyi írta...

Emili, kizárólag JÓ MINŐSÉGŰ, magas alkohol tartalmú rumot használható! Pancsolt, ízesített, "sütemény rum" nem jó! Az alkohol tartósít! Azért forrt fel, mert kevés volt az alkohol foka.. Mindig csak annyi rumot öntök rá, hogy épp ellepje a frissen rátett gyümölcsöt (persze előtte 4-5 evőkanál cukorral megszórom). Ha párolog, utána töltök, de a meggy, cseresznye is töpped, így nem kell sokat utánatölteni.

Böbsi, köszönöm szépen!