KENYÉR



Ha nem mesélünk róla, attól még volt. A mai fiatalok nem tudják, hogyan és miképp éltük meg a saját ifjúságunkat, nálam ez a 60-70-es éveket jelenti.

Például, a kenyér kilója 3,60 Ft-ba került. 2 liter tej, a 4 tagú családnak naponta 6 Ft volt. Egy sima zsemle 40 fillér, a vajas zsemle - de imádtam - 50 fillér. De egy gombóc fagyi is csak 50 fillért kóstált, tölcsérrel együtt. A parizer - ma párizsinak hívjuk, 10 dkg 3,60 Ft-ba került. (Hogy mi köze Párizshoz, fogalmam sincs.)
A lakbér 93 Ft volt, egy hónapra, egy két szobás, összkomfortos lakásért, a város központjában.. Víz, gáz, villany, szemét, közüzemi stb. költséget nem ismertük. Ám volt házmester, aki pontosan beszedte a pénzt, tudott mindenkiről mindent. Miért emlékszem ilyen pontosan az árakra? Mert ÁLLANDÓ volt évekig! Most, csak tippelgetek, fejből nem tudom mi mennyibe kerül...

Sorolhatnám még, de ezeket az árakat a középkorosztály kívülről fújta! Éveken keresztül..
Nem kellett aggódni, mikor lessz áremelés - lehetett tervezniük a szülőknek a jövőt!

Több féle ár létezett akkor is - de nem az ALAPVETŐ élelmiszereknél. Azok az államilag FIXÁLT, ÁLLANDÓ KATEGÓRIÁBA tartoztak. Voltak TÓL - IG meghatározott termékek, ide a pld. ruházati termékek nagy része tartozott. (De pld. a pelenka is fix áras volt...)
És volt természetesen felső határ nélküli termék is - de azt, a piac határozta meg - pld. a luxus autó (jelen esetben pld. egy Trabant:)))
Mesélték, hogy a háború alatt nagy infláció volt - még láttam 100000 pengőst is, amiért csak egy doboz gyufát lehetett kapni. De az "átkosban" hívott években - 40 évig (!) - nyugodtan lehetett tervezni. Ha 3%-os kölcsönt vettem fel építkezésre, a szerződést aláírtuk, és az biztos volt. Ma??? A rendszerváltásnál az első lépések egyike a kamatszerződések egyoldalú felrúgása volt... Ma életveszélyes kölcsönt felvenni..

A legrémesebb, hogy két hónapnál nem látok tovább előre, ki tudja, mikor, melyik árakat emelik, s milyen lesz az adó? Sajnálom a mai fiatalokat, sajnálom magunkat, hogyan lehet jövőt építeni a bizonytalanra? Mintha lösz-domb tetejére építkeznénk - soha nem lehet tudni, mikor kezd el csúszni lefelé..

2 megjegyzés:

Ami írta...

Hm... elgondolkodtató volt az írásod. Ilyenkor tudatosul bennem, hogy mennyire bizonytalan a gazdasági környezetünk, az árak, a munkahelyünk. Természetesnek élem meg, hogy aggódni kelljen,mennyi lesz a következő hónapban a lakás törlesztőrészlete, melyet frankban vettük fel. És még mi szerencsések vagyunk, mert nem albérletben lakunk 30 éves fejjel, és segítség nélkül, igaz 80%-ban hitellel vettünk egy panel lakást... Lehet aggódni a bolti árakon, mert hogy 5.000 Ft-ból már alig vesz valamit az ember, nem úgy mint pár évvel ezelőtt. Egyáltalán lehet, holnap már sem kell menni dolgozni, mert mostanság ez a módi, simán elküldenek. Amikor állást kerestem, azt vágták a fejemhez pár munkahelyen, hogy túlképzett vagyok... Hát elgondolkodom azon is, hogy a barátaink már nem vállalnak több gyereket az egyke mellé, mert az egyikét is alig tudják becsülettel felnevelni...

Pedig lehetne másképp is. Akkor működött, most miért nem?

Anyucika írta...

Ahogy elkezdtem olvasni,szép emlékek jutottak eszembe.Néhány akkori pénzt eltettem emlékbe,és néha,hogyha a kezembe akad,eszembe jut hogy gyerekoromban mennyi mindent tudtunk belőle venni..a fizetés is néhány ezer forint volt akkoriban.emlékszem hogy a lányom anyakönyvi kivonatára rá volt írva hogy segélyként 500 forintot kaptam....ahogy tovább olvastam,bizony az emlék már tényleg csak emlék,és itt a rút valóság,ami elkeserítő..

akkoriban mindenre szükség volt/üzemekre gyárakra,munkaerőre.../,minden működött.mára már nem is léteznek...