SPÓROLJUNK - TUDTA-E ÖN?

1. Tudta ez Ön, hogy a modern, hőlégkeveréses sütő előmelegítésére legtöbbször nics szükség, és e lépés kihagyásával akár 20% energiát is megspórolhat?

2. Tudta e Ön, hogy néhány szelet kenyér megpirításához, vagy néhány kolbász grillezéséhez gazdaságtalan bekapcsolni a tűzhelyet, mivel így akár 3-4-szer annyi energiát használ el mint a kenyérpirító, vagy mini - grill alkalmazásával? 


3. Tudta-e Ön, hogy a hűtőgép szellőzőrácsainak tisztán tartásával akár 10% energiát is megspórolhat?


4. Tudta-e Ön, hogy egy normál mosógép fél dob ruhával is ugyanannyi áramot és vizet használ, mintha teljesen tele lenne? 


5. Tudta-e Ön, hogy az elhasználódott energiatakarékos izzó az elemekhez hasonlóan veszélyes hulladék, és begyűtjtésére külön hulladékgyűjtők állnak rendelekezésre? 


6. Tudta-e Ön, hogy a fűtőtest letakarásával jelentősen csökkenti annak hatékonyságáát? 


7. Tudt-e ön, hogy akár 6 %-al kevesebb energiát használ el akkor, ha 1 C fokkal lejebb csavarja a termosztátot? 


8. Tudta-e Ön, hogy a szórakoztató elektronikai eszközök folyamatos készenlétben tartása évente akár 440 kWh "rejtett", felesleges energiafogyasztással is járhat? 


9. Tudta-e Ön, hogy amennyiben éjszakára, vagy távolléte idejére 5-8 C fokkal csökkenti a helyiségek hőmérsékletét, 5-10 % energiát takaríthat meg a folyamatos fűtéssel szemben? 


10. Tudta-e Ön, hogy jól szigetelt, jól záró ablakok mellett különösen fontos a lakás rendszereses szelllőztetése? 


11. Tudta-e Ön, hogy egyszerű energiatakarékossági tippjeink alkalmazásával akár jelentősen is csökkentheti kiadásait? 


Forrás: ELMÜ - ÉMÁSZ Társaságcsoport


1 megjegyzés:

Anikó írta...

Hát igen, nem árt egy kis önmérsékletet gyakorolni és odafigyelni ezekre az "apróságokra", amik nem is apróságok, amikor a számlákat kell fizetnünk:-))))