ÉGŐ OLAJ ELOLTÁSA

- Ez a rövid (30 másodperces) videó azt mutatja, hogy hogyan kell eloltani az égő olajjal telt edényt.

- Semmiképpen sem szabad vízzel lelocsolni!
- Egy tűzoltó oktató bemutatja, hogy egy nedves, kicsavart konyharuhával kell letakarni az égő edényt, miután alatta kikapcsoltuk a tűzhelyet.

- Azután azt mutatja be, hogy mi történne, ha vizet locsolnánk az edényre:

A víz azonnal felforr, és lesüllyed az olaj alá az edény fenekére és forró gőz kirobbantja az égő olajat, ami azonnali hatalmas tüzet eredményez, akár egy nukleáris robbanás.

- Ugyancsak nem szabad cukrot, vagy lisztet dobni az égő olajra!

Ugyanúgy robban, mint a dinamit!


5 megjegyzés:

Anikó írta...

Ezt nagyon jó, hogy feltetted, azonnal megosztottam a fészen.
Remélem sokan megnézik majd.
Szerintem senki nem tudja mit is csináljon hirtelen hasonló helyzetben, nagyon fontos tudnivaló:-)))

Gyöngyi írta...

Nekem egyszer majdnem sikerült felgyújtani a konyhát, zsírt tettem oda, közben bekapcsoltam a tv-t, és ha már ott voltam, belenéztem a műsorújságba.. Az vettem észre, hogy lángol a lábosban a zsír.. Rohantam mint az őrült, ásványvíz volt kéznél (a vízhez is kancsó kell ugye..), és azt öntöttem rá, messziről.. Előtte lekapcsoltam a platnit (elektromos tűzhely). Nem robbant, de nagyon kevés zsír volt eredetileg.. Sikerült eloltani. Felette az elszívó, a szekrénypolcok, ne tudd meg, egész délután vakartam a kormot....
SOHA TÖBBET NEM HAGYOM EGYEDÜL AZ OLAJAT, ZSÍRT, KIVÁROM, MÍG FELMELEGSZIK, MÉG HA BELEŐSZÜLÖK IS!

Gyöngyi írta...

Hozzátartozik a történethez, hogy rá pár napra, vasárnap, a szomszéd házban egy nő a mikrót felejtette el kikapcsolni, elmentek otthonról, erre kigyulladt a konyha.. 3 tűzoltókocsi oltott.. Még jó, hogy "csak" az az egy konyha égett ki, társasház, van még ott pár lakás.. Időben észrevették a szomszédok, ez volt a mázli, hogy hétvégén történt..

Anikó írta...

Nálunk is volt már lakástűz, szerencsére nem a mi házunkban, hanem a szomszédban, egy szilveszter napi délelőttön, borzasztó volt még nézni is, nagyon félek a tűztől, különösen mióta úgy elutaztunk hétvégére vidékre, hogy a gáztűzhelyen az egyik lángot égve hagytam takarékon, semmi baj nem történt hála az égnek, csak jó meleg volt a lakás mikor hazajöttünk, de akkor szembesültem a hülyeségemmel és döbbenetes volt belegondolni mi történhetett volna, na azóta hússzor végig megyek mindenen, mielőtt elutazunk vagy bárhová elindulunk:-))))))

Gyöngyi írta...

Szerencséd volt, de mekkora! Szerintem nincs egyetlen háziasszony se, akinek ne lenne valami hasonló tapasztalata..