ÉDES OTTHON 3D-BEN

A hetvenes évek végén még a szülővárosomban, a Dunaújvárosi Tervező Iroda statikus csoportjában dolgoztam. Régi szép idők, amikor még városrészeket lehetett tervezni, csak úgy nőttek ki a földből a ma már annyira utált panelházak. (De legalább elérhető volt az emberek számára a saját lakás, belátható időn belül, anyagi romlásba-dőlés nélkül..)
Kb. 1,5 x 1 m-es rajzasztalokon rajzoltunk, amelyek 2 fa bakon álltak. Volt az osztályunknak 3 db állítható rajztáblája is, de nem ez volt a jellemző. Nos, ezeken a vízszintes monstrumokon jobbára csak igen kitekeredett pózokban, időnként az asztal tetejére felmászva, guggolva, térdelve, hasalva, mikor hogy, lehetett rajzolni a lepedőnyi tervrajzokat. (Az én asztalom az ablak előtt, háttal a bejárati ajtónak volt elhelyezve. Hogy ne érjen váratlanul, ha valaki benyit - szoknyában, nyáron, térdelve az asztal tetején bárkit is fogadni nem akartam, így egy kis csengőt raktam a bejárati ajtó fölé. Nem örültek a férfi kollegák:)

Kemény volt a fatábla, nem volt kényelmes nagy rajzokat készíteni. Sose felejtem el Anyukám döbbent arcát, mikor egyik reggel, kispárnával a hónom alatt indultam otthonról. Ezt meg hova viszed? - kérdezte. Mondtam, hogy a munkámhoz kell:)))))...


Szóval, anno csak álom volt a 3 dimenziós tervezés, de még a számítógép is. Volt a főiskolának egy, azaz egy db számítógépe, aminek egy külön épületet építettek.. Változik a világ, ma már mindenki számára elérhető a számítógép, és természetesen hozzá remek programok. Ilyen a SWEET HOME 3D, ingyenesen letölthető tervező program is. Ám felhívom mindenki figyelmét, "erős" gépre töltse csak le a programot, Trabanttal nem lehet a Himaláját megmászni, ugye.

Lehet álmodozni, megtervezni saját házunkat, és rögtön látni is a térben, hogyan is fog kinézni? Megnézhetjük felülnézetben, vagy mintha körbe sétálnánk élőben. Be is bútorozhatjuk, egy kattintással tapétázhatunk, csemépzhetünk - hát nem egy remek dolog?:)

Mutatom, mivel játszadoztam kicsit mostanában:



5 megjegyzés:

Éva írta...

Ez nem hiszem hogy játék? Nagyon érted amit csinálsz, gratulálok

Gyöngyi írta...

Köszönom! Nekem ez tényleg egy remek szórakozás, nagyon élvezem a tervezgetést:) Kár, hogy nagy valószínűséggel már egyik "házam" sem fog felépülni.. De azért álmodozni jó! A program bútoraival nem vagyok megelégedve, lehetne nagyobb választék.

Váczi Laca írta...

Nagyon jó a kezed és az ötleteid, tetszenek. Örülök, hogy maradtak szép emlékeid Dunaújvárosból....azért a a csengő tényleg rossz ötlet volt...

Gyöngyi írta...

Maradtak Laca, maradtak:) Gizus rajzolt egyébként az egyik állítható függüleges táblán..

Gyöngyi írta...

Ja, és a K. András (a főnök) szedette le a csengőt, szerintem Őt is ismerhetted!